ETABaskijska separatistička organizacija ETA obećala je danas da će van upotrebe staviti svoje oružje, što je prvi korak ka potpunom razoružavanju te oružane grupe.

U saopštenju od 24. februara koji je danas objavio baskijski list Gara, ETA je navela da je odluka donijeta poslije zahtjeva međunarodne komisije za nadgledanje primirja u Baskiji. Članovi komisije su ove nedjelje boravili u baskijskom gradu Bilbao.

“Taj proces je počeo i biće težak, jer ne zavisi samo od volje ETA-e i profesionalnosti komisije, već i od španske vlade”, navodi se u saopštenju, u kojem se aludira da španska vlada ne priznaje legitimitet komisije, s kojom odbija svaki dijalog.

Organizacija tom odlukom želi da stvori “bezbjedniju atmosferu” u Baskiji na putu ka rješavanju političkog konflikta sa Španijom. Jedan od glavnih sporova ETA-e i Španije jeste pitanje zatvorenika koji su rasuti po zemlji.

Španija više od dvije decenije uhapšene članove organizacije šalje u zatvore širom zemlje, kako bi im bila onemogućena svaka komunikacija.

Procijenjuje se da se u zatvorima u Španiji i Francuskoj nalazi oko 700 članova ETA, a da se u zatvorima u Baskiji, na sjeveru zemlje, nalazi njih dvadesetak.

 

(02. mart 2014.)