ashtonVisoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton izvestiće u utorak šefove diplomatija EU da je Srbija ispunila sve uslove da otvori pregovore, ali ostaje pitanje datuma njihovog početka, javlja dopisnik RSE.

“Ona će sutra saopštiti da je Srbija spremna za pregovore. Međutim, ostaje pitanje datuma njihovog početka. O tome će večeras razgovarati ambasadori članica EU a sutra ministri inostranih poslova. U opticaju su decembar i januar, a u jednom trenutku se pominjao i februar. Najverovatnije će to biti u januaru na čemu Nemačka insistira,” kazao je Jozwiak.

“Pitanje pravosuđa na Kosovu ostaje ključna prepreka. Još nije izvesno da li će članice EU potencirati na tome da se reši spor oko pravosuđa pre nego što počnu pregovori, tačnije da li će Srbiji biti uslovno odobreno da u januaru počne pregovore. Odluku će sutra doneti ministri inostranih poslova. Uvek su, naravno, moguće promene, ali ne verujem da će evropski lideri na samitu u četvrtak i petak išta menjati u odluci ministara, jer imaju na dnevnom redu mnoga druga važna pitanja, pre svega ekonomska, tako da će je samo potvrditi“, dodao je on.

(16. decembar 2013.)