ashtonVisoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izrazila je danas duboku zabrinutost povodom eskalacije nasilja u Ukrajini i pozvala rukovodstvo te zemlje da se pozabavi uzrocima krize.

“Duboko sam zabrinuta zbog ozbiljnosti nove eskalacije u Kijevu i izvještaja o žrtvama. Osuđujem svaku upotrebu nasilja, uključujući ono koje je usmjereno na javne ili stranačke objekte”, saopštila je Eštonova.

Ona je apelovala da rukovodstvo Ukrajine “obrati pažnju na ukorijenjene uzroke krize”.

“Političko rukovodstvo sada mora da preuzme zajedničku odgovornost za pronalaženje efikasnog rješenja za političku krizu”, naglasila je Eštonova.

Broj žrtava u nasilju u Ukrajini je prema posljednjim informacijama porastao između 5 i 7, dok je više od 150 ljudi povrijeđeno od toga 30 veoma ozbiljno.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je suprotstavljene strane u Ukrajini da se vrate razgovorima o pronalaženju političkog rješenja.

Ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je svom ukrajinskom kolegi Leonidu Kožari u telefonskom pozivu da “povratak nasilju nije način da se postigne rješenje i osigura dobra budućnost zemlje”.

(18. februar 2014.)