ashtonVisoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je danas lidere BiH da pokažu vođstvo i počnu da rešavaju ekonomske, ali i političke probleme u zemlji.

“Najvažnije je sada da lideri BiH razmisle o problemima koji muče građane, ne pojedinačno, već širu ekonomsku situaciju, kao i da pokušaju da nađu politički izlaz”, rekla je Eštonova uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

“To je veoma važno. U BiH ima mnogo lidera i vreme je da oni pokažu svoje liderstvo, a mi ćemo ih u tome podrržati”, dodala je visoka predstavnica EU.

Upitana za komentar izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je za jučerašnji bečki Kurir, rekao da bi, ako stanje u BiH eskalira, eventualno trebalo razmisliti o slanju trupa EU u BiH, Eštonova je naglasila da veruje da je Incko “govorio o hipotetičkoj situaciji”.

O situaciji u BiH danas bi u Briselu trebalo da razgovaraju šefovi diplomatija 28 zemalja članica Evropske unije, iako dnevnim redom to nije bilo predviđeno.

(10. februar 2014.)