RUSIJA MAPAŠefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije okupiće se danas u Luksemburgu kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini i odnose sa Rusijom.

Sastanak će voditi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, a osim Ukrajine, na dnevnom redu su Bosna i Hercegovina, Sirija i Tunis.

Očekuje se da nakon eskalacije ukrajinske krize u regionu Donjecka, gde su tokom vikenda izbili oružani sukobi izmedju policije i naoružanih proruskih demonstranata, ministarski savet proširi listu ruskih funkcionera kojima je zabranjeno putovanje i raspolaganje imovinom u EU. 

Sem toga, ministri će razgovarati i o pismu koje je ruski predsednik Vladimir Putin uputio šefovima 18 evropskih država u vezi sa gasom koji Rusija preko Ukrajine izvozi u Evropu. 

Putin je u pismu upozorio da bi zbog nagomilanog ukrajinskog duga isporuke gasa mogle biti obustavljene ne samo toj zemlji, već svima koji se snabdevaju preko Ukrajine. 

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, očekuje se da EU još jednom pozove bosanske lidere da sprovedu ustavne reforme i tako otvore put nastavku evropskih integracija.

Vučić je ranije izjavio da bi nova vlada trebalo da bude formirana do 27. aprila i da će imati 19 članova. 

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je danas da očekuje da vlada bude formirana do 27. aprila.

(14. april 2014.)