EUeuU Briselu je završen samit EU. Komentatori njemačkih listova smatraju da na njemu nije bilo konkretnih rezultata. Tema štampe je i oslobađanje Mihaila Hodorkovskog.

Komentator lista Frankfurter Rundschau smatra da je upravo završeni samit EU u Briselu bio neuspješan:

“Ponovo su šefovi država i vlada Evropske unije na jednom samitu promašili cilj koji su sami sebi postavili. Nakon pet godina, kancelarka Angela Merkel i kolege ponovo žele diskutovati o zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici i istu dalje razvijati. Na kraju, od toga nije bilo ništa. U januaru će šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije razmotriti pitanje da li se francuska vojna misija u Centralnoafričkoj republici treba proširiti na misiju Evropske unije. Pored toga, učesnici samita su formulisali još nekoliko lijepih izjava na tu temu. Lošim rezultatom samita oni su propustili još jednu šansu za više Evrope,” piše Frankfurter Rundschau.

Pregovarački mehanizmi Evropske unije nisu podobni za krizne situacije, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung:

“Ko učestvuje u plaćanju, želi suodlučivati. Ovo je dilema zbog koje nije ispunjena želja francuskog predsjednika Hollandea da i drugi Evropljani finansijski sudjeluju u vojnim intervencijama u Africi. Ono što važi za vojsku, moglo bi se proširiti i na druga pitanja u kojima se na evropskoj razini trenutno pokušava postepeno umanjiti nacionalni suverenitet država članica. Jer, kada su u pitanju budžet i poreska pitanja, važi ista dilema. Nije ni čudo da ne postoje brza rješenja već se vode dugi procesi za iznalaženje rješenja”, smatra FAZ.

Hoće li se Hodorkovski vratiti u Rusiju?

Nakon što je oslobođen, bivši ruski naftni magnat Mihail Hodorkovski odsjeo je u jednom berlinskom hotelu. List Die Welt o tome piše:

“Da li će Mihail Hodorkovski okrenuti leđa Rusiji se ne zna. On je na Zapadu do sada bio pozitivna ličnost, isto kao i Mihail Gorbačov, koji je opet u vlastitoj zemlji važio za izdajnika. Ono što treba reći je i da ljutiti Putinov protivnik nije dobio međunarodnu podršku kakvu je zaslužio.

Ko je preživio logor, taj odlazi daleko gdje može uživati u slobodi. Ipak, Hodorovski je mogao proći mnogo gore. Njegov život je visio o koncu. Genscher ga je dočekao na aerodromu u Berlinu. Sudbina Hodorovskog koji je došao na Zapad može se posmatrati i kao suprotnost Snowdenovoj sudbini koji se odlučio za Istok i čiji boravak u Rusiji zavisi od Putinove milosti”, piše Die Welt.

Izvor: www.dw.de (22. decembar 2013.)