EUeuEvropska unija očekuje od Bosne i Hercegovine snažnu i odlučnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, poručeno je iz Brisela uoči današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova 28 država članica EU koji će biti održan u Luksemburgu i na kome će se razgovarati o BiH.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Unije Ketrin Ešton (Catherine Ashton), izjavila je da „EU poziva institucije BiH i političke lidere da konkretnim mjerama i odmah počnu rješavati kratkoročne prioritete socioekonomske prirode”.

“Uz to moraju se rješavati i druga pitanja, na koja su ih i kroz proteste upozorili ljudi, obični građani BiH, ali i mi. To se naročito odnosi na borbu protiv korupcije. EU je takve mjere i napore spremna konkretno pomoći. Jasno je i očekivanje da će BiH, naročito poslije izbora, nastaviti raditi na svim mjerama i reformama koje su potrebne u kontekstu evropske perspektive”, rekla je Kocijančič za „Dnevni avaz”.

Šefovi diplomatija EU danas bi tokom radnog ručka trebali usvojiti zaključke o BiH s porukom da je EU spremna ciljanim finansijskim i drugim mjerama podržati bolje rukovođenje ekonomijom, podsticanje konkurentnosti i rast privrede u BiH.

(14. april 2014.)