EU 1EU je danas osudila održavanje referenduma na Krimu o pripajanju tog ukrajinskog poluostrva Rusiji i ukazala na neophodnost dijaloga Ukrajine i Rusije.

“Vijeće snažno osuđuje održavanje ilegalnog referenduma 16. marta na Krimu o pridruživanju Ruskoj federaciji, što je jasno kršenje Ustava Ukrajine.
EU ne priznaje ilegalni ‘referendum’ i njegove rezultate”, piše u saopštenju sa sastanka ministarskog Vijeća za vanjske poslove EU.
       
U saopštenju se dodaje da se “takođe uzima u obzir nacrt mišljenja Venecijanske komisije o ‘referendumu'”.
       
Referendum je, kako ukazuju ministri, održan uz vidljivo prisustvo naoružanih vojnika, u uslovima zastrašivanja građanskih aktivista i novinara, uz blokadu ukrajinskih televizijskih kanala i ugrožavanje slobode kretanja civila ka i van Krima.
       
Osim toga, bilo je i jasnih signala povećanja prisustva ruske vojske na Krimu, kao i sprječavanja pristupa Krimu predstavnika i misija UN i OSEC, koje su pozvale ukrajinske vlasti, piše u saopštenju ministara.
       
Kako se dodaje, EU žali zbog tih negativnih trendova koji “predstavljaju jasno kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.
       
Vijeće za vanjske poslove EU podsjeća na saopštenje šefova država i vlada članica EU od 6. marta, u kojem su zatraženi hitni pregovori Ukrajine i Rusije, uz multilateralne mehanizme.

(17. mart 2014.)