EU 1EU je danas od ukrajinskih vlasti zatražila da preduzmu konkretne korake radi obustavljanja “nasilja i zastrašivanja”, te radi povratka reda i mira u tu zemlju.

U saopštenju evropskog komesara za proširenje Štefana Filea objavljenom nakon sastanaka u Kijevu protekle noći sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem i liderima opozicije, navodi se da je “izrazio duboke zabrinutosti EU zbog posljednjih dešavanja i naglasio je potrebu za okončanje nasilja”.

File je naglasio potrebu za “borbu protiv imuniteta počinilaca kršenja ljudskih prava i nastavak nacionalnog dijaloga kako bi se pronašao put ka izlazu iz krize koja prijeti daljoj destabilizaciji zemlje”.

On je, najavljujući posjetu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton Ukrajini za narednu sedmicu, istakao da će Brisel ostati uključen u nastojanjima da pomogne toj zemlji da izađe iz krize.

Kriza u Ukrajini eskalirala je ove sedmice kada su prijavljeni prvi smrtni slučaji u protestima, koji su počeli prije dva mjeseca. Dva demonstranta ubijena su tokom sukoba sa snagama bezbjednosti u centralnom dijelu Kijeva.

Opozicija tvrdi da su za smrt demonstranata odgovorni pripadnici policije ili snajperisti, što Vlada negira.

Demonstracije su prvobitno počele odlukom Vlade da odustane od predloženog Sproazuma o pridruživanju i trgovini sa EU. Međutim, demonstranti su kasnije proširili proteste zbog, kako navode, rasprostranjene korupcije u državnim strukturama i zloupotrebe službenih položaja. Vlasti negiraju optužbe.

(25. januar 2014.)