EU parlamentEvropski parlament usvojio je danas velikom većinom sporazum o formiranju bankarske unije koja treba da stabilizuje finansijski sistem i olakša preduzimanje mjera prema problematičnim bankama.

Ovim glasanjem, “raspolažemo istinskim evropskim sistemom za nadgledanje svih banaka euro zone i za rješavanje njihovog eventualnog bankrota”, napisao je na Twitteru evropski komesar za finansije Mišel Barnije.

Dogovor o formiranju bankarske unije su u martu postigli Evropski parlament i države članice EU posle maratonskih pregovora.

Bankarska unija i sređivanje računa banaka koji ide s tim, treba da povrate uzajamno povjerenje banaka i podstaknu kreditiranje unutar euro zone, što će doprinijeti privrednom rastu u 18 zemalja koje koriste
euro.

Po sporazumu, fond od 55 milijardi eura koji će biti dobijen od priloga banaka biće izgrađen u periodu od osam, umesto 10 godina koliko je prvobitno bilo predviđeno.

Sporazum daje Evropskoj centralnoj banci glavnu ulogu u pokretanju procesa zatvaranja neke banke i ograničava mogućnost pojedinih ministara da se suprotstave takvom potezu.

(15. april 2014.)