Fahrudin-RadoncicPoslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjem zasjedanju su izglasali smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Podsjećamo da je Inicijativu o smjeni Fahrudina Radončića predložio Klub SDA, čiji poslanici smatraju da ministar sigurnosti nije učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti kako bi zaštitio imovinu i građane tokom demonstracija širom BiH, tokom kojih su zapaljene zgrade Predsjedništva BiH, Arhiv BiH i nekoliko zgrada kantonalnih vlada.

Odluka je usvojena sa dovoljnom entitetskom većinom. Za je glasalo 28 poslanika, protiv je bilo devet, a suzdržanih pet.

Za su glasili SDA, SDP, SNSD, PDP i SDS.

Protiv smjene ministra Radončića bili su poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990, poslanici SBB-a te poslanik Hrvatske stranke prava Zvonko Jurišić.

Suzdržani tokom glasanja su bili Narodna stranka radom za boljitak, Demokratska narodna zajednica (DNZ), Stranka za BiH i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Živković.

SDA su u inicijativi naveli da postoje opravdani razlozi za smjenu jer je u događajima 7. februara tokom protesta građana povrijeđen veliki broj osoba među kojima su i policajci, a oštećene su brojne institucije BiH te bi ministar zbog narušene sigurnosne situacije trebao odstupiti s ove dužnosti.

Naveli su da su tokom protesta izazvani požari, napravljena velika oštećena na zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nekoliko zgrada vlada kantona i općina u Bosni i Hercegovini, a zapaljena je i državna zastava te značajno oštećen Arhiv BiH, a u skladu s nadležnostima ministar nije poduzeo radnje da bi se zaštitili građani i imovina.

Radončić je prije smjene istakao da su njegovu smjenu inicirale one stranke od kojih građani traže da odu s vlasti.

Podvukao je da na državnom nivou na dan protesta nije mogao biti formiran krizni štab, jer je to u isključivoj nadležnosti entiteta.

“I policajci, kojima iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, niko nije kupio ni gumeni metak su naši građani. Krizni štab je formiran dan prije demonstracija, a ja nisam informisan”, rekao je Radončić.

On je pitao da li je oko zgrade Predsjedništva BiH mogla biti postavljena ograda.

“Da se takva pojava dogodila u MUP-u RS, da li bismo se skrivali i stavljali glavu u pijesak ili bismo znali da je politički predizborno poentiramo”, rekao je Radončić.

Rekao je da “političko prepucavanje poslanika smatra osobnim komplimentom”.

Izvor: Anadolija (13. mart 2014.)