MALI DrzavaGlasnogovornik francuske vojne operacije u Maliju potvrdio je da će Francuska udvostručiti broj vojnika u nekoliko narednih dana.

Trenutno se na malijskom tlu nalazi oko 800 vojnika, među kojima su elitne specijalne snage stacionirane u Maliju, koje očekuju početak terenske intervencije s ciljem vraćanja teritorije iz ruku pripadnika El-Kaide.

Glasnogovornik, koji je ostao anoniman u skladu s francuskim vojnim protokolom, rekao je da će se broj trupa udvostručiti na oko 1.500, prenio je AP.

Svakih nekoliko sati na aerodrom u Bamaku slijeću avioni sa zalihama i vojnim trupama.

EU ubrzava pripremanje svoje misije

Intenzivni razgovori vođeni su u utorak u Bruxellesu kako bi se evropski ministri vanjskih poslova u četvrtak dogovorili o ubrzanom pokretanju misije EU-a u Maliju i o podršci afričkim interventnim snagama, doznaje se iz diplomatskih izvora. [-] [+]
“Cilj je da se ubrza proces prilagođavanja novoj situaciji koju je stvorila francuska intervencija”, odgovorio je jedan diplomat na pitanje koji su ciljevi vanrednog skupa ministara što ga je u ponedjeljak najavila Catherine Ashton, šefica evropske diplomatije.

Catherine Ashton bi mogla zatražiti od ministara da zvanično formiraju misiju EUTM koja bi rasporedila 500 evropskih vojnika, sedam dana prije predviđenog roka, koji bi obučavali, reorganizirali i savjetovali malijsku vojsku.

“To bi omogućilo raspoređivanje vojnika od polovine februara”, izjavio je jedan zvaničnik.

Šef misije general Francois Lecointre mogao bi biti zvanično naimenovan u četvrtak. Ovaj 50-godišnji Francuz, koji je bio angažiran u Iraku, Ruandi i u Sarajevu, trebao bi da u nedjelju otputuje u Bamako kako bi dovršio planiranje.

Desetak evropskih zemalja je najavilo da namjerava učestvovati u ovoj misiji, čiji je budžet 12 miliona eura za 15-mjesečni mandat.

Izvor : Fena(15. januar 2013.)