“Od udjela do odgovornosti: Regionalna saradnja u jugoistočnoj Evropi i članstvo u EU”

Generalni sekretaru, vaše ekselencije, dame i gospodo,

Prije svega, dozvolite mi da Regionalnom savjetu za saradnju i njegovom Sekretarijatu izrazim čestitke povodom 4. rođendana!

Vjerujem da će nedavna, pozitivna dešavanja, uključujući i sporazum između Beograda i Prištine o učešću u regionalnim forumima, otvoriti put ka još jednom snažnom podstreku za bolju i na rezultatima zasnovanu saradnju u jugoistočnoj Evropi.

Generalni sekretaru,

Sutrašnji sastanak Odbora RCC-a biće prilika da se ispita postignuti napredak u implementaciji Strategije i Programa rada RCC-a za period 2011-2013. EU se unaprijed nada kvalitetnoj diskusiji o analizi prve godine implementacije Strategije, kojom će se identfikovati primjeri najbolje prakse, kao i pouke izvučene iz procesa, te nedostaci koje će trebati eliminisati.

Rezultati koje je RCC ostvario prethodne godine su od velikog značaja u kreiranju dobrosusjedskih odnosa, promovisanju stabilnosti u regionu te pružanju pomoći članicama iz regiona na njihovom putu ka EU. Primjera radi, u ključnoj oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, prije skoro godinu dana u Crnoj Gori, potpisan je regionalni strateški dokument.

Sada, očekujemo konkretne i opipljive rezultate saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i nedostataka u pravosuđu, za dobrobit svih ljudi u regionu. Za realizaciju prethodno navedenog, neophodna je saradnja policijskih snaga u regionu, tužilaštava, sudova i sudija po pitanju ekstradicije.

Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi dio su uslova SAP-a. To je jedna strana. Druga je u vezi sa činjenicom da regionalna saradnja predstavlja vrijednost sama po sebi. Ona ne prestaje integracijom u Evropu. Beneluks, Nordijski savjet, Višegrad 4 i ostale grupe dokaz su toga.

RCC prevashodno prati sve nivoe regionalne saradnje. U tom smislu, vi ste naše oči i uši u regionu, a informacije koje pružate mogu se iskoristiti i dalje, u budućem Godišnjem izvještaju o paketu proširenja.

Pored toga, RCC može pomoći proces proširenja sagledavanjem “veće slike” i identifikovanjem nedostataka i ključnih prioriteta u domenu saradnje u regionu i rješavanjem istih. Svoje napore će usmjeriti na oblasti koje mogu imati maksimalan uticaj i pružiti dodatnu vrijednost zemljama u regionu.

Rekavši sve ovo, dozvolite mi da još jednom čestitam RCC-u, njegovom generalnom sekretaru i osoblju Sekretarijata te kancelariji za vezu u Briselu i da im poželim sve najbolje u budućim poslovima.

Izvor: Link (15. Mart 2012.)