a  

 

 

 

 

Grupa stručnjaka koje predvodi bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt predstavila je u Briselu izveštaj sa preporukama za strategiju Alijanse u budućnosti, uoči samita u novembru.

 

Medlin Olbrajt je naglasila da očuvanje bezbednosti članica ostaje prioritet NATOa.

“Da bi se sačuvala bezbednost kod kuće, kolektivna odbrana mora da bude ključni zadatak alijanse. Naše je čvrsto uverenje da se bezbednost svake saveznice ne može odvojiti od bezbednosti svih njih zajedno. NATO mora da održi fleksibilnu kombinaciju vojnih potencijala, uključujući konvencionalnu, nuklearnu i raketnu odbranu. Savez takođe mora da pripremi dogovarajuće planove i vojne vežbe, kako bi članice bile u stanju da zaštite svoje granice.”

Novi strateški koncept je neophodan, da bi se Alijansa suočila sa izazovima kao što su Avganistan, Rusija i raketna odbrana, kaže BBC-jev stručnjak za odbrambena i bezbednosna pitanja Nik Čajlds:

“Operacija u Avganistanu prouzrokovala je jak pritisak na NATO, ali je u samoj Alijansi raspirila tenzije oko pitanja u kom pravcu u budućnosti treba da se usredsredi – ka dalekim misijama poput avganistanske, ili ka bližim pretnjama. U prilagođavanju nakon hladnoratovske prošlosti, NATO je primio nove članice iz centralne i istočne Evrope, od kojih neke na bezbednost gledaju iz drugačije perspektive od tradicionalnih saveznika, kao što su Sjedinjene Države i Velika Britanija. Ovaj novi izveštaj trebalo bi da ponudi jednu iskrenu procenu teškoća sa kojima se suočava NATO u svom daljem prilagođavanju i donošenju odluka o tome da li će i kako odgovoriti na nove izazove — poput terorizma, bezbednosti u sajber prostoru i odbrambene raketne zaštite. Takođe, kako da pomiri želju za bližim odnosima sa Rusijom i zaostale sumnje nekih novih članica prema ambicijama Moskve. Izveštaj će – nadaju se NATO zvaničnici – podstaći debatu koja bi dovela do dogovora oko nove strategije Alijanse na samitu u novembru.”

 

 17.05.2010.Tekst preuzet sa : BBCSerbian.com