Iranski poslanici odgodili su u nedjelju usvajanje zakona kojim je po hitnom postupku trebalo da bude prekinut izvoz nafte u Evropu, u znak odmazde za embargo Evropske unije na uvoz nafte iz Irana, saopćila je parlamentarna komisija za energetiku.

 

“Nikakav nacrt zakona nije sastavljen niti je stigao u parlament”, rekao je portparol komisije Emad Huseini i izrazio nadu da će pregovori o pripremi zakona biti okončani do petka.

Poslanici su očekivali da će prijedlog zakona u nedjelju biti predstavljen parlamentu, podsjeća AFP.

‘Ideja poslanika’

Huseini je, međutim, rekao da je zakon, za sada, “samo ideja poslanika” koju komisija za energetiku treba da razmotri prije pisanja nacrta zakona.

Zakonom će odmah biti obustavljen izvoz nafte u Evropu, u pokušaju da se destabilizuju krhke privrede nekoliko članica Evropske unije.

On predstavlja čin odmazde za embargo na uvoz iranske nafte u EU koji je najavljen 16. januara, ali treba da stupi na snagu tek za pet mjeseci kako bi zemlje sa naročito teškom privrednom situacijom, poput Grčke i Španije, imale vremena da pronađu alternativne snabdjevače.

EU je odluku o embargu donijela kako bi izvršila pritisak na Teheran da obustavi nuklearni program.

Zapad smatra da Iran pokušava da proizvede atomsku bombu, dok Teheran to uporno demantuje i tvrdi da je svrha njegovog nuklearnog porograma isključivo proizvodnja električne energije.

Izvor: link (29. Januar 2011.)