IRAN EUIran namjerava pregovore s grupom 5+1 o nuklearnom programu okončati za dva do tri mjeseca i to u svoju korist.

Tehnički pregovori između Irana i predstavnika grupe 5+1 nastavljeni su cijelu noć u Ženevi i dobro napreduju, izjavio je Abbas Araqchi, šef iranskih pregovarača o spornom nuklearnom programu, prenosi Fena.

„Pregovori su nastavljeni do pola pet ujutro i dvije strane su napravile dobar napredak o različitim pitanjima, ali ne možemo prejudicirati rezultate prije kraja pregovora“, kazao je Araqchi  iranskoj državnoj televiziji.

On je dodao da će danas biti “vjerovatno još jedan niz pregovora prije objave rezultata”.

Još dva-tri mjeseca pregovaranja

Stručnjaci Irana i grupe 5+1 (Sjedinjne Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Njemačka) su u ponedjeljak nastavili razgovore kako bi definirali modalitete primjene sporazuma zaključenog 24. novembra u Ženevi pokušavajući riješiti iransku nuklearnu krizu.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani jučer je izjavio da će pregovori Irana sa zapadnim zemljama trajati još dva do tri mjeseca, javila je Anadolija.

“Pregovori između Irana i grupe zemalja 5+1 okončat će se za dva do tri mjeseca”, kazao je iranski predsjednik tokom razgovora s grupom poslanika iz pokrajine Gilan.

Jabbar Kouchakinejad, poslanik iz pokrajine Gilan, tvrdi da će pregovori ići u korist Irana.

“Pregovori, koji će trajati još nekoliko mjeseci, ići će u korist Irana i njegove ekonomije”, rekao je on.

Odgovor na američki prijedlog

S druge strane, grupa od 200 iranskih poslanika je prije nekoliko dana predložila zakon koji će prisiliti iransku Vladu da poveća obogaćivanje urana na nivo od 60 posto u slučaju da se toj zemlji uvedu nove sankcije.

Ovaj prijedlog zakona je odgovor na zakon koji je predložen u američkom Senatu prošle sedmice, a kojim se odobravaju nove sankcije Iranu ukoliko prekrši odredbe privremenog sporazuma sa svjetskim silama, postignutog u Ženevi prošlog mjeseca.

Iran, u skladu sa šestomjesečnim sporazumom, može nastaviti sa obogaćivanjem urana, ali samo do nivoa od pet posto, koji je dovoljan za proizvodnju električne energije.

Također, Iran mora neutralizirati svoje zalihe urana obogaćenog do 20 posto, koji bi mogao biti upotrijebljen za medicinska istraživanja.

Izvor: Agencije (31. decembar 2013.)