16. Maj 2010. godine

 

BERLIN – Prema izveštaju koji je objavila grupa stručnjaka uoči predstavljanja nove glavne strategije za savez, NATO ignoriše sigurnosne zabrinutosti svojih članova iz centralne i istočne Evrope dotle da nekoliko zemalja iz tih regija traži odvojene bilateralne sigurnosne ugovore sa SAD. Ako Alijansa nastavi da ignoriše sigurnosne brige regije, nekoliko zemalja iz nje će nerado obavljati NATO misije van Evrope, jer se ne osjećaju sigurno kod kuće, kaže izvještaj koji je objavio Centar za evropsku reformu, nezavisni istraživački institut iz Londona.

 

 

 

 

“Ako se osjećaju sigurno kod kuće,” kaže isvještaj, “imati će manje potrebe da investiraju u opremu potrebnu za samoodbranu i imati će više razloga za kupovinu hardvera koji je potreban za udaljene misije kao što je Afganistan.”

Izvještaj je objavljen dok se Madeleine Albright, bivši državni sekretar SAD-a, pripremala da na ponedjeljak predloži novi strateški koncept za NATO, prvu veliku reviziju Alijansinih ciljeva nakon više od deset godina. 

Tokom zadnjih devet mjeseci, Albright je predvodila tim stručnjaka za odbranu i sigurnost da istraži šta NATO treba uraditi u narednim godinama da se suoči sa novim izazovima, ostane relevantan, odluči koliko daleko se treba širiti i da li uključiti države kao što su Gruzija i Ukrajina.

“Neki od saveznika se brinu da NATO neće biti u mogućnosti da dođe i pomogne im odbraniti se u krizi,” kaže Tomas Valasek, jedan od autora koji također i savjetuje tim Gđe Albright.

Neke države članice NATO-a vjeruju da Rusija može izazvati male, regionalne konflikte koje je teško spriječiti ili odvratiti, stoji u izvještaju.

NATO je bio nespreman na rusku invaziju na Gruziju 2008., izvještaj nastavlja. Nedostajalo je dijeljenje obavještajih podataka i sofisticirani mehanizam upravljanja krizom. Također, ignorisani su ne-vojni oblici zastrašivanja kao što su cyber napadi, uključujući onaj sa kojim se suočila Estonija prije dvije godine.

Izvještaj kaže da će osjećaj nesigurnosti među zemljama istočne Evrope i zemljama članicama kao što su Norveška i Island, otežati Savezu da “vrati” odnose sa Rusijom, što je cilj glavnog tajnika NATO, Andersa Fogh Rasmussena. NATO je podijeljen između umirivanja svojih istočnih članova i vraćanja odnosa sa Rusijom, kažu stručnjaci.

“To je lažna dilema,” stoji u izvještaju. “Treba imati dvostruku strategiju koja će postići oboje.”

 

Judy  DEMPSEY