Zov rata u Siriji i bosanskohercegovački kontingent stranih boraca jedna je od prvih studija koja pokušava na jednom mjestu i u mjeri u kojoj je to bilo moguće istražiti i objasniti dinamiku građanskog rata u Siriji i ulogu u tom sukobu stranih boraca, prije svih onih iz Bosne i Hercegovine, ali i iz regije. Istraživanje nastoji omogućiti cjelovit uvid u pojavu dobrovoljnih odlazaka građana BiH na strana ratišta i utvrditi ključne trendove u procesu ideološke radikalizacije, vrbovanja, organiziranja, financiranja i putovanja osoba koje se odlaze boriti u ratovima u Siriji i Iraku. Također, nastoji se istražiti da li i na koji način ekonomski, društveni, obrazovni i geografski faktori utječu na ovu pojavu, te utvrditi dobnu strukturu, načine putovanja i dužinu ostanka u Siriji i Iraku, kao i udio dijaspore i osoba s kriminalnom prošlošću u dobrovoljačkoj populaciji. Uz to, istraživanjem se pokušao utvrditi i obim prijetnje koju po Bosnu i Hercegovinu predstavlja povratak dijela dobrovoljaca sa stranih ratišta.

Autori: Dr. sc. Vlado Azinovićje vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Muhamed Jusić je islamski teolog i publicist.

Ovo istraživanje pomogla je Ambasada Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini. Mišljenja, zaključci i preporuke izneseni u studiji predstavljaju isključivo stajališta autora i ne odražavaju nužno službene stavove Vlade Kraljevine Norveške.

Strogo je zabranjeno kopiranje, distribucija, objavljivanje ili izmjena bilo kojeg dijela ovog teksta bez prethodnog pismenog odobrenja Atlantske inicijative.

Copyright ©2015 Atlantska inicijativa. Sva prava pridržana.

Preuzmite najnoviji istraživački projekt „Atlantske inicijative“: ZOV RATA U SIRIJI I BOSANSKOHERCEGOVAČKI KONTINGENT STRANIH BORACA. (.pdf 937KB)