Atlantska inicijativa u Bosni i Hercegovini uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške organizovala je javnu tribinu na temu “Da li je NATO samo odbrambeni savez?” koja je održana 11.04.2013. godine u Banjaluci.

Cilj javne trebine bio je otvoriti dijalog o euroatlantskim integracijama u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na otvaranje dijaloga u Republici Srpskoj.

Izlagači na tribini bili su Igor Pilić, savjetnik zamjenice ministra inostranih poslova BiH, s prezentacijom ”BiH i NATO pojmovi i koncept“; Momir Brajić, šef odsjeka za NATO i PfP u Ministarstvu inostranih poslova BiH, s prezentacijom ”Aktuelni trenutak BiH i NATO“; Vanja Matić, voditeljica programa rodne ravnopravnosti NATO štaba u BiH, s prezentacijom ”Žene, mir i sigurnost“ i Edina Bećirević, predsjednica Atlantske inicijative, s prezentacijom ”Aktivnosti i istraživanja Atlantske inicijative“.

”Euroatlantske integracije nam pružaju mogućnost da uredimo stanje u državi. Za Bosnu i Hercegovinu najbitnije pitanje jeste ispunjavanje obaveza. Niko nas ne primorava da postanemo dio NATO saveza, ali za nas najvažnija stvar jeste da kroz proces integracija reformišemo društvo. Suštinsko pitanje jeste u kakav politički rizik ulazimo ako ne postanemo članica NATO-a.“ – kazao je Igor Pilić.

Vanja Matić je naglasila da je NATO prvenstveno politički pa tek onda vojni savez. ”NATO je regionalna organizacija čije članice su samo zemlje Evrope, ali i Sjedinjenih Američkih država i Kanade. Fizički ovaj savez zatvoren je za sve ostale zemlje.” – dodala je Matić, koja je veoma inspirativno govorila o rodnim pitanjima u sektoru sigurnosti, ali i o tome koliko je ova tema važna za NATO intrativni proces Bosne i Hercegovine.

”Bosna i Hercegovina je u procesu oduzimanja i uništavanja zastarjelog oružja obavila dobar dio posla. Pored uništavnja, koji je obavljen u najvećem dijelu, dobar dio oružja je prodat, a jedan dio je i doniran“ – istako je Momir Brajić.

Edina Bećirević učesnicima je prezentirala aktivnosti i istraživanja koje provodi Atlantska inicijativa. Studenti su dobili detaljna uputstva o tome kako se mogu aktivirati i postati članovi ove organizacije, a i uključiti se u istraživanja koja se bave širim sigurnosnim temama.

Učesnici tribine veoma su aktivno postavljali pitanja i učestvovali u veoma kreativnoj diskusiji koja je uslijedila nakon prezentacija panelista. Nakon prezentacija izlagača, učesnici su postavljali brojna pitanja ali su pored pitanja iznosili i svoja mišljenja o NATO-u. Neka od pitanja oko kojih se debatiralo sa najviše interesa bila su: Koji je interes NATO-a da BiH postane članica tog saveza? Zašto BiH ne može biti neutralna kao npr. Austrija? Da li je članstvo u NATO-u uslov za članstvo u EU?

Tokom diskusije, istaknuto je da članstvo u NATO-u osigurava trajni mir i sigurnost, što je prvi preduslov za privlačenje stranih investicija. Iskustvo zemalja bivšeg Istočnog bloka nam kazuje da je nepisano pravilo da su te zemlje prvo postale članice NATO saveza, a nakon toga članice Evropske unije. Pred toga, u svim tim zemljama strane investicije su značajno porasle nakon što su postale NATO članice.

Piše: Svetlana Krstić
Atlantska inicijativa, Banja Luka