KAcin jelkoGodina koja je na izmaku nije bila dobra godina za BiH o čemu najbolje znaju sami građani.

Ovu ocjenu je u izjavi za Fenu dao potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za Albaniju, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo Jelko Kacin, zamoljen za komentar dešavanja na evropskom putu BiH u 2013. i očekivanja u 2014. godini.

“BiH ne samo da samu sebe blokira već zapravo nazaduje od 2006. godine, ali protekle godine je sva sklerotičnost i nefunkcionalnost političkog procesa u BiH došla do izražaja. Prije svega u neuspjehu primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić-Finci’ i maratonskim sesijama s komesarom Štefanom Fueleom koje nisu urodile plodom”, naveo je Kacin.

Dok ekonomija BiH i nezaposlenost i dalje idu u sunovrat, smatra on, nekolicina pripadnika političke elite nije mogla da nađe konsenzus o najosnovnijim pitanjima kao što je demokratsko pravo svakog građanina da se kandiduje na izborima.

“Ako se takvo ponašanje usporedi s državničkom odgovornošću i posvećenšću dvojice premijera, Ivice Dačića i Hašima Tačija, farsa u BiH postaje posve transparentna i porazavajuća”, naglasio je.

Konstatira da nema nikakve odgovornosti prema građanima, a još manje prema ekonomiji.

“Gdje je tu budućnost? Promjene su neophodne i nadam se da će one doći u 2014. godini, i to prije izbora u oktobru. Nezaobilazni faktor u tome će biti angažman međunarodne zajednice, a naročito Berlina i Vašingtona. BiH treba novi ustav, ali i mnoge nove političare, jer je to jedini put naprijed”, zaključio je Kacin.

(19. decembar 2013.)