EULEXMisija vladavine prava Europske unije na Kosovu EULEX trenutno je aktivnija nego ikada ranije. Proteklih mjeseci uhapšeni su mnogi ratni zločinci. No, istodobno su vrlo glasne i kritike protiv ove misije.

Misija vladavine prava Europske unije na Kosovu EULEX, na Kosovu je takoreći nadležna za mnoge djelatnosti – za ispitivanja, praćenja i uhićenja svih onih koje se sumnjiči za ratne zločine, za korupciju i organizirani kriminal. Ova Misija istodobno nadgleda, pomaže i savjetuje državno-pravne institucije Kosova kao što su pravosuđe, policija i ured za carinu. EULEX je sa svojih 111 milijuna eura godišnjeg budžeta istodobno i najskuplja europska misija uopće. No, usprkos svim ovlastima kao i financijskim sredstvima, dugo vremena EULEX nije činila mnogo; prema mišljenju mnogih, čak i premalo te je stoga bila vrlo često na meti kritika.

Od veljače 2013. godine ovu Misiju sa više od 2.000 suradnika (inozemnih i domaćih, kosovskih) vodi Nijemac Bernd Borchardt. On je već na samom početku svog mandata u jednom intervjuu za Deutsche Welle izjavio kako namjerava „poduzeti prve korake u suzbijanju korupcije i uhićenju ratnih zločinaca“. I doista, samo nekoliko mjeseci kasnije, uslijedila su prva uhićenja. U svibnju prošle godine uhićena su petorica vodećih UCK zapovjednika i tijesnih suradnika premijera Hashima Thacija. Njih se sumnjiči za ratne zločine u razdoblju između 1998. i 1999. godine – njih su oni navodno počinili kako prema srpskom tako i albanskom stanovništvu.

„Nas ne zanima politika“

No, ova uhićenja nisu bila jedina. U međuvremenu su se dogodila i mnogobrojna druga kao i razni sudski procesi. No, najveću buru su izazvala dva slučaja. Početkom ove godine uhićen je sin bivšeg kosovskog predsjednika, Ibrahima Rugove, Uke Rugova zbog sumnje u korupciju i prevare. Nešto kasnije, 27. siječnja uhićen je jedan od najpoznatijih vođa kosovskih Srba, Oliver Ivanović. Njega se tereti za ubojstva i ratne zločine nad Albancima tijekom rata na Kosovu 1999. Njegovo uhićenje se dogodilo neposredno prije izbora u Sjevernoj Mitrovici (gdje većinski žive Srbi), iako je imao itekako velike šanse postati novim gradonačelnikom ovog grada.

„Nas ne zanima politika. Slučajno se dogodilo tako da smo posljednjih tjedana u mnogo slučajeva imali dovoljno materijala na raspolaganju koji su pak državnom tužitelju omogućili naloge za uhićenja“, izjavio je tada Bernd Borchardt. Osim ove dvojice, uhićeni su i mnoge druge „važne osobe“ – kako na srpskoj tako i na albanskoj strani. Među njima i bivši ministar Fatmir Limaj kao i bivši srpski šef policije na sjeveru Kosova, Dragoljub Delibašić.

Kritičari EULEX-a međutim tvrde kako je kada se govori o svim ovim akcijama zapravo riječ o kampanji, budući da vlada u Prištini namjerava 14. lipnja ove godine unijeti promjene u rad ove Misije. „Ja sam ovdje stalno aktivan i ova uhićenja zasigurno nemaju nikakve veze s našim mandatom. O tome što i kako rade drugi, ne želim špekulirati“, rekao je Borchardt.

„Kosovu je potreban EULEX“

Od početka rada EULEX-a, pred međunarodne suce dovedeno je više od 500 osumnjičenih, od kojih je oko 350 osuđeno – zbog ratnih zločina, korupcije, organiziranog kriminala. No, mnogi sudski procesi još nisu ni započeli, kao što su i mnoge istrage još uvijek u tijeku. Među njima i one vezane za ilegalnu trgovinu ljudskim organima.

„Ja osjećam duboko poštovanje prema radu EULEX-a kao i prema trenutnom voditelju ove Misije, Borchardtu. Uvjerena sam da se EULEX neće u potpunosti povući s Kosova. Misija će se sigurno promijeniti i smanjiti. No, ona je itekako važna na ovom području kada je riječ o ratnim zločinima, organiziranom kriminalu, korupciji i programima za zaštitu svjedoka. Zato će EULEX i slijedećih godina biti prisutno na Kosovu“, kaže Johanna Deimel i Društva za jugoistočnu Europu.

No, kosovska vlada ima drugačije stajalište. Vlada smatra da je 15 godina nakon rata i 6 godina nakon proglašenja neovisnosti, sposobna preuzeti potpunu odgovornost na području pravosuđa i policije. „Ja se pitam je li vlada Kosova doista u stanju to učiniti. Nisam siguran da bi vlada mogla uhititi vođu kosovskih Srba, Ivanovića. Mislim da ne bi, budući da bi to odmah dovelo do nemira i sukoba sa srpskim stanovništvom i žestokih prosvjeda“, zaključuje Franz-Lothra Altmann, profesor s UNESCO Odjeljenja za međunarodne odnose na Sveučilištu u Bukureštu.

Tribunal samo za Kosovo

Trenutno je na Kosovu u tijeku i istraga u svezi moguće trgovine ljudskim organima tijekom rata na ovom području. Istraga je zasnovana na izvješću EU zastupnika, Dick Martyja. Zbog velikih problema vezanim za zaštitu svjedoka, trenutno se razmatra i mogućnost uspostavljanja jednog takozvanog ad hoc tribunala koji bi bio nadležan samo za zločine koji su se dogodili na Kosovu. Vlada u Prištini traži da se ovaj sud uspostavi na Kosovu. U svakom slučaju, tribunal bi trebao biti osnovan do kraja sadašnjeg mandata EULEX-a.

Što se same Misije vladavine prava Europske unije na Kosovu tiče, ona može biti okončana samo dogovorom između Prištine i Bruxellesa. No, mnogi promatrači smatraju kako EULEX na Kosovu zasigurno tako skoro neće biti okončan.

Izvor: www.dw.de (24. mart 2014.)