KAtalonijaParlament Španije izjasniće se u utorak, 8. aprila o prijedlogu katalonskih lidera da organizuju referendum o otcjepljenju od Španije. Analitičari upozoravaju na opasnost da Katalonija, bez obzira na odluku parlamenta, na kraju pribjegne unilateralnom proglašenju nezavisnosti.

Španski poslanici će donijeti odluku da li da dozvole regionalnom katalonskom parlamentu da raspiše referendum o nezavisnosti od Španije, čije održavanje su vlasti tog sjeveroistočnog regiona najavile za 9. novembar.

Analitičari očekuju da će zahtjev Katalonije biti odbijen pošto mu se žestoko suprotstavlja vladajuća konzervativna Narodna partija premijera Marijana Rahoja, koja ima parlamentarnu većinu, a prijedlog nema podršku ni opozicione Socijalističke partije.

“Sjednica parlamenta 8. aprila biće više formalnost i glasaće se protiv prijedloga, i to sa ogromnom većinom”, navodi katalonski politički analitičar Žoze Ramoneda. Predsjednik Katalonije Artur Mas rekao je da neće prisustvovati sjednici parlamenta.

Španski premijer zalaže se da referendum o nezavisnosti Katalonije ne bude organizovan, ističući, da bi to značilo “ekonomsku katastrofu za Španiju i za samu Kataloniju”, koja je jedan od najproduktivnijih, ali i najzaduženijih španskih regiona. U Rahojevu korist je i prošlomjesečna odluka Ustavnog suda da bi takav referendum bio neustavan.

(06. april 2014.)