KAtalonijaPredsjednik Katalonije, Artur Mas, napisao je pismo čelnicima Evropske unije i zatražio njihovu podršku u borbi za nezavisnost i otcjepljenje od Španije. Referendum će se održati kasnije ove godine.

Naglasivši da ishod referenduma neće biti pravno obvezujući i da će uglavnom biti raspisan u svrhu savjetovanja, Mas je zatražio podršku u “mirnom, demokratskom i transparentnom Evropskom procesu”.

Ako se referendum usvoji, mogao bi se izvršiti pritisak na Špansku vladu da otpočne pregovore o nezavisnosti Katalonije od Španije.

Iako je Masovo pismo poslano i liderima Evropske unije, a i liderima 45 zemalja koje nisu njene članice, ono nije poslano njenim institucijama. Niti jedan EU čelnik nije odgovorio na pismo, jer se svi oni ograđuju od diskusije o “katalonskom pitanju”.

Komisija Evropske unije ranije je iznijela stav da će Katalonija, ako se odvoji od Španije, ostati izvan Unije i morati zatražiti članstvo. Nezavisna Katalonija bi se suočila s poteškoćama u sticanju članstva, jer bi trebala dobiti odobrenje od svih aktuelnih članica.

Predsjednik Mas želi referendum o nezavisnosti zemlje održati u novembru ove godine, dva mjeseca nakon što i Škotska održi svoj referendum.

Izvor: Anadolija (03. januar 2014.)