Sergej LAVROV RusijaDržavni sekretar SAD Džon Keri I ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas bi trebalo da se sastanu u Parizu, u trenutku kada Vašington povećava pritisak na Moskvu, koju optužuju da traži opravdanje za invaziju na Ukrajinu.

Dvojica zvaničnika sastaće se danas poslepodne, tokom međunarodne konferencije o Libanu koja se održava u Jelisejskoj palati.

“Biće sastanaka posvećenih Ukrajini”, potvrdili su izvori bliski francuskom predsedniku Fransoau Olandu.

Teme razgovora biće između ostalog ideja nemačke kancelarke Angele Merkel o osnivanju međunarodne kontakt grupe za Ukrajinu.

Tokom pre podneva predviđen je sastanak Džona Kerija s njegovim britanskim kolegom Vilijamom Hejgom vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrijem Dešicjem, koji je u poslednjem trenutku pozvan u Pariz, navodi Frans pres.

Keri je juče tokom svoje prve posete Kijevu od kada je u Ukrajini vlast preuzela nova vlada, pooštrio ton u kritici ruskog predsednika Vladimira Putina.

“Mislim da je jasno da Rusija čini sve što je moguće kako bi našla opravdanje da izveši invaziju na Ukrajinu”, rekao je američki državni sekretar na konferenciji za novinare u Kijevu.

U isto vreme, predsednik SAD Barak Obama je pod znak pitanja stavio Putinovu dobru volju, dodajući da izjave ruskog predsednika “nikog ne mogu da prevare”.

(05. mart 2014.)