John KErryDržavni sekretar SAD predstavit će okvir finalnog sporazuma između Izraela i Palestine tokom svoje posjete regiji.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država John Kerry predstavit će okvir finalnog sporazuma između Izraela i Palestine tokom svoje posjete bliskoistočnoj regiji u januaru 2014. godine.

Glasnogovornica zamjenika Državnog ureda Marie Harf odgovorila je na nekoliko pitanja tokom dnevne konferencije za novinare vezanih za Kerryjevo putovanje u Jerusalem i Ramallah, koje počinje u srijedu ove sedmice.

Počevši od toga da će Kerry održati sastanke sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, Harf je rekla da će, također, i prezentirati okvir njihovog mirovnog sporazuma.

„Tokom ovog putovanja, sekretar će sa obojicom lidera razgovarati o predloženom okviru za pregovore. Kako smo ranije rekli, ovaj okvir će poslužiti kao smjernica za trenutni status pregovora i adresirat će sva bitna pitanja“, rekla je Harf.

Posredovanje Washingtona

Ističući da će okvirni prijedlog sporazuma biti korak u naporima da se postigne trajni dogovor, rekla je kako nije sigurno da li će se tokom predstojećeg putovanja postići bilo kakav dogovor između strana.

Granice Izraela i Palestine, budućnost palestinskih izbjeglica, sigurnosni aranžmani, kao i zahtjevi grada Jerusalema su neka od ključnih pitanja za pregovore.

Direktni mirovni pregovori između Izraela i Palestine nastavili su se u Washingtonu u julu ove godine nakon tri godine pauze.

Američka administracija pokušava posredovati u pregovorima u rješenju za obje države.

Izvor: Agencije (31. decembar 2013.)