KINAKineski predsjednik Si Đinping stiže danas u Holandiju, prvu zemlju u okviru evropske turneje tokom koje će posjetiti još i Francusku, Njemačku i Belgiju.

On dolazi u Evropu sa suprugom i načelnikom Generalštaba Pengom Lijuanom, kao i sa 200 poslovnih ljudi koji će sutra prisustvovati holandskom ekonomskom forumu.

Forum će biti održan uoči sastanka sedam najrazvijenih zemalja Grupe 7 (G7) (Velika Britanija, Francuska, Kanada, Njemačka, Italija, Japan i SAD), na kome će biti razmotrene sankcije prema Rusiji zbog Ukrajine.

Peking, koji je do sada imao neutralni stav prema Moskvi, prošle subote se uzdržao od glasanja u Savjetu bezbjednosti UN koji je osudio referendum na Krimu. Rusija je tada stavila veto na rezoluciju.

Si će o tome razgovarati s američkim predsjednikom Barakom Obamom u ponedeljak i utorak u Hagu, gde će biti održan samit o nuklearnoj bezbjednosti, na kom će biti više od 50 predsjednika država. Kineski predsjednik će razgovarati o ukrajinskoj krizi i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Fransoaom Olandom.

Si će doći u Francusku u utorak uveče u okviru obilježavanja 50 godina od kada je francuski predsjednik Šarl de Gol priznao Kinu. Poslije Francuske, kineski predsjednik u petak putuje u Berlin, a u nedjelju u Brisel, gde će razgovarati i sa zvaničnima Evropske unije.

(22. mart 2014.)