KosovoUkoliko Bosna i Hercegovina do 15. januara iduće godine ne ukine vize Kosovarima, Kosovo će uvesti vize za bh. državljane.

Ukoliko Bosna i Hercegovina ne promijeni svoj odnos prema građanima Kosova i ne ukine im vize, kosovske vlasti su najavile kako će od 15. siječnja uvesti recipročne mjere i uvesti vize za bh. državljane.

Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj javlja kako će građani Bosne i Hercegovine ulazne vize za Kosovo moći dobiti u kosovskom veleposlanstvu u Albaniji, a njihov boravak na Kosovu neće moći biti dulji od 15 dana.

Ovo je potvrdio i ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj.

“Ako Vlada Bosne i Hercegovine do 15. siječnja ne ponudi konkretno rješenje koje omogućuje našim građanima da putuju u tu zemlju bez viza, ili na neki drugi način – naprimjer s osobnom iskaznicom, mi, Vlada Kosova, donijet ćemo pravosnažnu odluku da vizni režim stupi na snagu 15. siječnja”, kaže Hoxhaj.

BiH nije priznala Kosovo

Predstavnik Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izrazio je nadu kako do toga neće doći.

On očekuje da će “obje strane pronaći način da se omogući slobodno kretanje”, javlja Ahmetaj.

“Znam da je, ako neko hoće iz Kosova u Bosnu, to mnogo kompliciran postupak. Mnogo je teži ako neko sa Kosova ide u Srbiju. Na Kosovu ima puno ljudi bosanskog porijekla, Bošnjaka, veliki broj koji isto moraju ići kroz taj postupak. Koliko vidim sada je Kosovo uzvratilo te poteškoće i umjesto da idu u pravcu da se olakša ljudima, sada se ide u proces otežavanja“, kaže Samuel Žbogar, šef kancelarije EU-a na Kosovu.

Iz Vlade Kosova je potvrđeno kako će se odluka o vizama za bh. državljane naći na dnevnom redu današnje sjednice.

Bosna i Hercegovina je, uz Srbiju, jedina zemlje u regiji koja nije priznala neovisnost Kosova, niti je s njim uspostavila diplomatske odnose, a još nema ni službenih informacija u vezi s namjerom kosovske vlasti o uvođenju viznog režima za državljane BiH.

„U kontaktu smo sa našom Ambasadom u Skoplju, koja je zadužena da te navode provjeri i o istome hitno obavijesti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje će nakon provjera napisa koji su se pojavili u pojedinim bosanskohercegovačkim medijima, odmah i na adekvatan način, obavijestiti bh. javnost“, navodi se u pisanom odgovoru bh. diplomacije.

U Predsjedništvu BiH, u čijoj je nadležnosti i vođenje vanjske politike, također nisu željeli komentirati odluku koju službeno nisu dobili.

Predstavnici iz Republike Srpske tvrde kako se pitanje viza ne može odvojiti od pitanja neovisnosti Kosova.

“Što se nas tiče, mi kad nećemo dati saglasnost za priznavanje Kosova”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS-a i dodaje da, prema tome, ne mogu dati ni saglasnost za vize.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a smatra da ukidanje viza građanima Kosova podrazumijeva njegovo indirektno priznavanje od strane BiH.

“Mi iz RS-a, iz reda srpskog naroda, nezavisno Kosovo ne možemo priznati, ali mislim da se to pitanje može riješiti prelascima granice sa ličnim kartama”, rekao je Ivanić.

Izvor: Al Jazeera i agencije (18. decembar 2013.)