UKRAJINAKrimski Tatari, koji su većinom protiv pripajanja regije Rusiji, planiraju održati 29. marta referendum o određivanju svog stava nakon posljednjih događaja, izjavio je u ponedjeljak u Kijevu njihov lider Mustafa Džemilev.

“Planirali smo da se 29. marta održi naš nacionalni kongres u Simferopolju. Jedno od referendumskih pitanja će biti samoodređenje tatarskog naroda. Mi nismo učestvovali na referendumu 16. marta (o pripojenju Krima Rusiji) i sada želimo organizirati samo naš referendum”, izjavio je Džemilev novinarima, prenosi agencija Interfax.

“Referendumska pitanja još nisu sastavljena. Nećemo se doticati teritorijalne pripadnosti Krima nego ‘formi koegzistencije'”, kazao je tatarski lider.

On je govorio o obećanju novih vlasti da će se Tatarima garantirati kvota od 20 u svim organima vlasti i da će tatarski jezik dobiti isti status kao ruski i da će dobiti pomoć kad se vrate oni Tatari koji su još u regijama u koje je njihova zajednica deportirana pod Staljinom, prenosi agencija AFP.

Džemilev je kazao da je oko 5.000 Tatara napustilo Krim posljednjih dana. Smatra se da ih na Krimu živi 300.000.

Izvor: FENA (24. mart 2014.)