Zlatko lagumdzijaMinistar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da suverena Ukrajina i njeni narodi imaju pravo da svoju budućnost definišu samostalno.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH povodom situacije u Ukrajini navodi se da je Lagumdžija pozvao na hitan dijalog svih relevantnih međunarodnih faktora s ciljem sprečavanja opasne eskalacije sukoba u Ukrajini, koja može imati nesagledive posljedice za regionalnu i globalnu stabilnost.

“Hitno smirivanje tenzija ključni je preduslov za očuvanje mira, bezbjednosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine kao punopravne članice UN. Suverena Ukrajina i njeni narodi imaju pravo da svoju budućnost definišu samostalno, mirno i u demokratskom dijalogu koji garantuje stabilnost, a međunarodna zajednica ima dužnost i obavezu da to podrži”, istakao je Lagumdžija.

Ministarstvo ovom prilikom ponavlja ranije pozive svim građanima BiH da se uzdrže od putovanja u Ukrajinu, te sve one koji se nalaze na njenoj teritoriji da postupe po uputstvu ovog ministarstva koje se nalazi na zvaničnoj web-stranici.

Izvor: Srna (02. mart 2014.)