Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da očekuje da će pregovori biti nastavljeni u julu u Briselu.

Povodom nezvaničnih saznanja do kojih je došao i Radio Slobodna Evropa (RSE) da će u četvrtak, 25. juna u Briselu biti obnovljen dijalog između Srbije i Kosova, Vučić je rekao da nema takvog dogovora, ali nije isključio mogućnost da srpska strana otputuje u Brisel.

“Ako me pitate za to, nemamo taj dogovor. Oni će da idu sami, mi ćemo da idemo sami i u to u različitim danima koliko sam razumeo. Sad, ubijte me ako nešto bude drugačije”, rekao je Vučić.

Prethodno je izjavio da se nada da će posle posete Moskvi 23. juna, a pre odlaska u Vašington imati jedan dan za posetu Briselu jer je, kako je naveo, “veoma važno da pošaljemo i tu poruku o evropskoj opredeljenosti Srbije”.

Predstavnici Srbije i Kosova 27. juna putuju Vašington gde će se sastati sa američkim izaslanikom za dijalog Ričardom Grenelom (Richard Grenell).

Lajčak: Rešiti sva pitanja jednom za svagda

Miroslav Lajčak, koji je prošle nedelje boravio na Kosovu, rekao je da je sa Vučićem imao produktivan i konstruktivan razgovor, uključujući veoma konkretne naredne korake o datumima, metodologiji, modalitetima, prioritetima i očekivanjima od pregovora.

“Mi predlažemo posredovanje u postizanju sveobuhvatnog dogovora, koji će rešiti sva otvorena pitanja jednom za svagda. Spreman sam i u potpunosti posvećen da se dijalog nastavi bez daljih odlaganja i da pomognem obema stranama da rade na sporazmu koji će normalizovati odnose i reštiti sva nerešena pitanja, a koji će biti prihvatljiv i za region i za članice Evropske unije”, rekao je Lajčak.

Navodeći da je budućnost Srbije evropska, Lajčak je istakao da je ona veoma blisko povezana sa dijalogom sa Kosovom.

“Ne treba da zaboravimo da je u poslednjih deset godina dijalog uz posredovanje Evropske unije doneo veoma stvarne i važne rezultate za ljude u Srbiji i na Kosovu i želimo da nastavio da radimo na tome”, rekao je Lajčak i dodao da će sveobuhvatni dijalog biti nastavljen na ono što je već dogovoreno i realizovano.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da EU kroz ekonomske olakšice i podršku približi stavove Srbije i Kosova, Lajčak je rekao da EU predlaže posredovanje u postizanju sveobuhvatnog sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja.

“To uključuje i ekonomska pitanja i regionalna pitanja, ali i čitav niz drugih pitanja o kojima sam razgovarao sa predsednikom Vučićem”, rekao je Lajčak.

Vučić: Poštujemo napore SAD, ali smo posvećeni EU dijalogu

Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić rekao je posle susreta da Srbija u potpunosti podržava dijalog pod okriljem EU i da se opredeljenost Srbije ka evropskoj budućnosti ne može odvajati od evropskog pokroviteljstva u tim razgovorima.

“Poštujemo napore koje je Ričard Grenel uložio, pre svega u rešavanje ekonomskih problema između nas i Prištine, ali za nas nema nikakve sumnje da smo u potpunosti posvećeni dijalogu pod pokroviteljstvom EU jer je dobar deo problema o kojima razgovaramo sa Prištinom vezan za evropsku budućnost Srbije”, rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa Lajčakom.

Predsednik Srbije je naveo da Miroslav Lajčak svojim “znanjem i integritetom može da garantuje nezavisnost u posredovanju”.

On je dodao da nijedno rešenje ne može da bude lako za Srbiju i da kada krenu razgovori neće biti lakih pitanja, da će obezbediti budućnost svim građanima Srbije, zaštitu spomenika Srpske pravoslavne crkve i zaštitu srpskog naroda na Kosovu.

Vučić je rekao da Srbija u razgovore ulazi “u dobroj veri”, ali da to očekuje i od druge strane, te da želi da razgovara i o formiranju Zajednice srpskih opština.

Lajčak, koji je u Beograd došao dan nakon opštih izbora u Srbiji, čestitao je Vučiću na pobedi njegove Srpske napredne stranke.

Izvor: RSE (23. juni 2020.)