Češki diplomata Tomaš Sunjog (Tomáš Szunyog) biće budući specijalni predstavnik Evropske unije (EU) na Kosovu, saznaje Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu.

Prema ovim izvorima, predstavnici 27 zemalja članica EU su odobrili njegovo imenovanje a u tekućim danima bi trebalo da se i formalno objavi odluka.

On će naslediti Natailiju Apostolovu iz Bugarske čiji mandat ističe u avgustu ove godine.

Tomaš Sunjog se pridružio diplomatskom koru u EU 2017. godine kada je imenovan za češkog ambasadora u Komitetu za Politička i bezbednosna pitanja u EU. Ministarstvu spoljnih poslova Češke Republike se pridružuje 1992. godine gde je imao više direktorskih funkcija u ovoj instituciji, uključujući i Direktorat za Jugostičnu Evropu. Služio je kao ambasador u Bosni i Hercegovini, između 2009. i 2014., a u Sloveniji od 2001. do 2005.

U zvaničnom CV-u piše da je studirao u Moskvi te da tečno govori više jezika: engleski, francuski, ruski, slovenački kao i bosanski jezik.

Nakon odobrenja zemalja članica EU, specijalnog predstavnika za Kosovo imenuje evropski šef diplomatije, Žozep Borelj (Josep Borrell). Novi specijalni predstavnik za Kosovo bi trebalo da blisko sarađuje i sa novoimenovanim specijalnim predstavnikom za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

Izvor: RSE (09. juni 2020.)