libyaLibija je shvatila da joj prijeti nestabilnost i anarhija ako ne uspije dovesti sve militantne grupe pod jedan krov.

Tri godine nakon revolucije u kojoj je svrgnut Muammar Gaddafi još nema rješenja za pitanje kako uključiti bivše pobunjenike u nove sigurnosne strukture države.

Jedna od opcija je formiranje nove vojske. No, ne slažu se svi sa tim prijedlogom.

“Odanost Bogu pa domovini”, tako stoji u natpisu na ulazu u vojni kamp za obuku bivših pobunjenika.

Tu se provodi nova vojna doktrina, kojom nastoje transformirati različite militantne grupe u jedinstvenu i discipliniranu vojnu silu.

Novi regruti kažu kako žele doprinijeti gradnji nove libijske vojske i zaštititi svoju domovinu.

Odlučnost vojnika

“Libiji smo sada potrebniji nego ikad. Stoga je neophodno da budemo dobri i disciplinirani vojnici i da izvršavamo svoje obaveze prema domovini”, ističe regrut libijske vojske.

“Emocionalno sam vezan za svoju domovinu. Onaj ko nije u stanju braniti svoju zemlju i služiti joj u svakom trenutku, ne zaslužuje živjeti u njoj”, kaže drugi sagovornik Al Jazeere.

Na drugoj strani Benghazija nalazi se druga grupa pobunjenika – pripadnici brigade Ansar al-Sharia.

Oni još nose oružje i održavaju red i mir u svom kvartu.

Za razliku od ostalih, oni se ne žele pridružiti libijskoj vojsci sve dok država ne počne primjenjivati šerijatsko pravo.

“Država još ne primjenjuje principe Kur’ana i Poslanikove prakse. Onoga trenutka kada to počne činiti, bit ćemo spremni dati živote za nju”, govori Aqdura Bin Jami’a, pripadnik brigade Ansar al-Sharia.

Uključivanje pobunjenika

Vladini zvaničnici ističu kako je neophodno izgraditi novu državnu vojsku, koja bi obuhvatila sve bivše pobunjeničke grupacije.

“Ukoliko se ne izgradi sigurnosni i vojni aparat, kojim će cijelo društvo biti zadovoljno i ukoliko se u vojsku ne prime pobunjenici koji žele biti njen dio, imat ćemo nestabilnost i anarhiju u državi”, ocijenio je Mustafa Al-Saqizly, predsjednik Komisije za boračka pitanja

Libija je danas pod kontrolom brojnih militantnih frakcija.

Većina Libijaca, naročito stanovnici Benghazija, traži od pobunjenika da nastave štititi njihove gradove i ne žele da pobunjenici budu marginalizirani reformama.

Vlada je shvatila da joj prijeti nestabilnost i anarhija ako ne uspije dovesti sve militantne grupe pod jedan krov.

Izvor: Al Jazeera (23. februar 2014.)