crna gora EUZvaničnici zemalja Jugoistočne Evrope pohvalili su napredak Crne Gore u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom (EU) i otvaranje poglavlja 23 i 24, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Ministar Igor Lukšić učestvovao je na Neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Bukureštu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku su učestvovali potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova Moldavije, ministri vanjskih poslova Albanije, Bugarske i Makedonije, zamjenici ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Turske.

„U fokusu sastanka bila je aktuelna situacija u regionu. Učesnici su istakli neophodnost pronalaženja mirnog i konstruktivnog rješenja za situaciju u BiH u cilju socijalno-ekonomskog oporavka zemlje i obezbjeđivanja stabilnosti na unutrašnjem i regionalnom planu“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, visoki zvaničnici zemalja Jugoistočne Evrope razmijenili su mišljenja o evropskoj perspektivi regiona i nastavku procesa proširenja.

„Pohvaljen je napredak Crne Gore u procesu pregovaranja sa EU i otvaranje poglavlja 23 i 24. U kontekstu ekonomskog razvoja regiona, naglašen je značaj Strategije Jugoistočna Evropa 2020 koja će doprinijeti povećanju konkurentnosti, otvaranju novih radnih mjesta i rastu investicija“, kaže se u saopštenju.

Lukšić je u izlaganju istakao da je kontinuirana stabilnost regiona uslov njegovog razvoja.

(18. februar 2014.)