MakedonijaU nedelju u Makedoniji se odrzava drugi krug predsedničkih izbora, na kome će oko million i 780 hiljada gradjana sa pravom glasa odlučiti koji će od dvojice kandidata obavljati ovu dužnost u narednih 5 godina.

Prvi na glasačkom listiću je aktuelni predsednik Gjorge Ivanov, koga je predložila vladajuća koalicija na čelu sa VMRO DPMNE, i koji je u prvom krugu osvojio najviše glasova, 51,6 posto.  Njegov protivkandidat je Stevo Pendarovski iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza, za koga su glasali 37,5 procenata.

Pobednik na ovim izborima preuzece dužnost 12 maja, kada ističe petogodišnji mandat sadašnjeg predsednika Ivanova.

Istovremeno sa drugim krugom predsedničkih, u nedelju se održavaju i vanredni parlamentarni izbori. Za 123 mesta u Sobranju Makedonije podneseno je 14 kandidatskih lista, i to 5 koalicija i 9 političkih partija.

Teritorija Makedonije je podeljena na 6 izbornih jedinica i u svakoj će se izbarati po 20 poslanika prema proporcionalnom modelu, a ostalu trojicu će izabrati makedonska dijaspora. Za pracenje nedeljnog glasanja akreditovano je preko 9 hiljada domacih I 400 stranih posmatrača.

U subotu glasaju gradjani Makedonije koji žive u inostranstvu, vojnici, zatvorenici i bolesni i nemoćni ljudi.

(25. april 2014.)