SAD i EU zajednički podržavaju aspiracije BIH ka Evropskoj Uniji, ali da bi postigli taj cilj građani ne mogu sebi priuštiti da ostanu po strani dok druge zemlje regije nastavljaju napredovati na putu ka evroatanskim integracijama, izjavio je na javnoj tribini u Sarajevu američki amabasador u BiH Patrick Moon.

Predstavljajući u Bošnjalkom institutu glavne aspekte američke politike u BiH, amabasador Moon je potvrdio posvećenost SAD Bosni i Herecgovini i njenoj budućnosti kao demokratskoj i multietničkoj zemlji.

Moon je najavio novo poglavlje puta BiH ka EU, otvoreno dolaskom šefa delagcije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena.

Ali “SAD i EU ne mogu djelovati umjesto vas da bi BiH postala članica EU i NATO”, poručio je Moon građanima, civilnom društvu, političarima i medijima.

Tri uslova EU za kandidatski status su jasni i ostvarivi: napredak sa ustavnim amandmanom koji će se odnosti na slučaj Sejdić Finci, usvajanje Zakona o državnoj pomoći te Zakona o popisu stanovništva. Na ovim pitanjima nedavno je ostvaren napredak, i ako ključni bh. lideri odluče raditi zajedno, onda ova pitanju mogu biti riješena, kaže on

Kandidatski staus u EU pokazao bi da BiH jeste dobro mjesto za poslovanje i investicije, kazao je Moon, ukazajući na izgubljenih 11 mjeseci nakon izbora, te na godine protraćene na jalove polemike izmedju stranaka i lidera.

Iako je NATO uglavnom poznat kao vojni savez, njegova važna karakteristika jeste da on predstvalja politički savez zasnovan na demokratskim vrijednostima, rekao je američki ambasador govoreći o drugom ključnom prioritetu za BIH.

Rješavanje pitanja vojne imovine, predstavlja mali ali nephodan reformski korak,u poređenju sa onima koji će biti potrebni za punopravno članstvo. SAD ostaju posvećene toma da pomognu BIH na njenom putu ka NATO, potvrdio je američki ambasador u BiH.

Pozitivne promjene su moguće, uvjeren je američki ambasador.

Pomoći čemo i podržati te promjene, ali najteži dio posla morate uraditi vi, građani BiH, rekao je američki amabasador.

 

Izvor: RSE (20. septembar 2011.)