aPrilagoditi se novim opasnostima i izazovima – tako ukratko glasi moto nacrta plana za novu strategiju NATO-a predstavljenog u Bruxellesu. U njemu su obuhvaćene i perspektive potencijalnih novih članica.

 „NATO može nastaviti sa svojom politikom postupnog proširenja. Zemlje s perspektivom za članstvo s Balkana i iz drugih krajeva u eurotalanskoj regiji imaju pravo na poštenu procjenu koja se temelji na istim smjernicama koje su bile vodilje u odluci o novim članicama u prošlosti”, naglasila je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright. Ona predvodi dvanaestočlanu ekipu stručnjaka koja je izradila nacrt nove strategije NATO-a. Na predstavljanju nacrta za novu strategiju u Bruxellesu u ponedjeljak (17.05.) izrazila je mišljenje da Savez u 21. stoljeću treba biti dovoljno efikasan i fleksibilan za neočekivane promjene ali i kako bi mogao djelovati i na velikim udaljenostima. Premda NATO ne isključuje nove akcije izvan teritorija članica, kao u Afganistanu, glavni tajnik Rasmussen je ipak poručio da „NATO nema ambicije postati svjetski policajac”.

 Ciljevi strategije

 Kratkoročni ciljevi su dobiti rat u Afganistanu, poboljšati odnose s Rusijom, odgovoriti na opasnost koja prema mišljenju NATO-a prijeti od iranskih raketa kao i sigurnost svih 28 članica saveza. Ključni dio novog koncepta pod naslovom „NATO 2020″ predstavlja anti-raketni sustav obrane kao dio NATO-ovih misija, stoji među ostalim u dokumentu od 55 stranica. Pritom ekipa stručnjaka računa i na intenzivnu suradnju s Rusijom. Obzirom na financijsku i gospodarsku krizu u zemljama članicama, Francuska je danas ponovila svoje sumnje u financiranje antiraketnog štita. Rasmussen je naveo da za je pokrivanje dodatnih troškova za antiraketni štit potrebno izdvojiti 200 milijuna eura. Zbog sve veće kritike na djelovanje u Afganistanu NATO želi javnosti bolje objasniti što tamo radi. „Upravo u vremenima tijesnih financija javnost ima pravo saznati na što se troši novac poreznih obveznika”, upozorila je Albright. „Javnost mora razumijeti potrebu postojanja NATO-a i što članice dobivaju za ono što financijski ulažu u savez”.

 NATO regionalna, a ne globalna organizacija

 U izvješću se među ostalim ističe da NATO “nije jedini odgovor na probleme međunarodne sigurnosti”. NATO je regionalna, a ne globalna organizacija, ali se mora potruditi da do 2020.godine uspostavi više međunarodnih partnerstva. U tom kontekstu umreženog pokušaja poduzimanja vojnih i civilnih napora NATO bi mogao djelovati kao “organizator zajedničkih napora”. Na temelju predstavljenog prijedloga i preporuka stručnjaka glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen razradit će u suradnji s 28 članica NATO-a i službeni prijedlog za novu strategiju saveza. Strategija iz 1999.godine sastavljena nakon pada Berlinskog zida i završetka Hladnog rata odnosila se prije svega na ulogu očuvanja mira u BiH i na Kosovu, ali nije mogla obuhvatiti opasnosti od terorizma nakon napada od 11.rujna 2001. Dosadašnju strategiju iz 1999.godine kada je NATO imao dvostruko manje članica, zamijenit će nova koju će šefovi država i vlada članica NATO-a u prihvatiti u studenom na sastanku na vrhu u Lisabonu.

 18.05.2010.

Izvor: Deutche Welle (Dw-world.de)