UKRAJINAUkrajina je ušla u još jedan dan neizvjesnosti. Dok predsjednik ove zemlje Viktor Janukovič pokušava napustiti zemlju, a liderka ukrajinske opozicije Julija Timošenko poziva građane da ne prekidaju proteste u centru Kijeva, analitičari širom svijeta postavljaju pitanje ko trenutno vodi državu i kako će susjedna Rusija odgovoriti na političku nestabilnost u ovoj zemlji?

Prema posljednjim informacijama Janukovič se nalazi u Kharkivu, nedaleko od granice sa Rusijom, odakle je avionom pokušao napustiti zemlju, ali su sigurnosne službe aerodroma spriječile njegov odlazak. U međuvremenu, demonstranti ne odustaju od svojih zahtjeva.

Dosadašnje vlasti su prvi put popustile pred njihovim uslovima u petak, kada je ukrajinski parlament vratio državni ustav iz 2004. godine, koji značajno umanjuje moć predsjednika. Upravo je to bio jedan od osnovnih zahtjeva demonstranata.

Nakon dvije i pol godine provedene u zatvoru, nekadašnja premijerka Ukranije Julija Timošenko oslobođena je iz zatvora i trenutno vodi opoziciju u Ukrajini. Upravo se ona smatra jednim od kandidata za novog šefa države.

Novi izbori održat će se 25. maja, a do tada Ukrajina ostaje u političkoj neizvjesnosti.

(23. februar 2014.)