obamaPredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i čelnici Evropske unije Herman Van Rompuy i José Manuel Barroso zabrinuti su političkim i ekonomskim zastojem u Bosni i Hercegovini, navedeno je u zvaničnoj izjavi nakon samita EU i SAD u Briselu, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Predsjednik Obama je prvi put boravio u posjeti Evropskoj uniji i održao samit o najvažnijim pitanjima odnosa najvećih zapadnih sila. U fokusu su naravno bili situacija u Ukrajini, Siriji i energetska kriza, te pitanje nadzora nad komunikacijama. No, ipak Obama i najviši evropski čelnici su u 17. tački objavili svoj stav o ključnim pitanjima na zapadnom Balkanu, uključujući i BiH.

“Na zapadnom Balkanu mi želimo pojačati i poboljšati regionalnu stabilnost, nastavak pregovora Beograda i Prištine uz pomoć EU koji vodi napretku u normalizaciji odnosa u skladu sa sporazumom iz aprila 2013. godine. Također, dijelimo duboku zabrinutost aktuelnim političkim i ekonomskim zastojem u BiH. Spremni smo da pomognemo zemlji da bude bliža evropskim i evroatlanskim strukturama “, navodi se u zajedničkoj izjavi SAD i EU nakon samita.

Prema nezvaničnim saznanjima agencije Patria, američki predsjednik nije direktno diskutirao o BiH i Balkanu sa Evropljanima tokom samita, nego je stav po ovoj tački ranije dogovoren na nižim diplomatskim nivoima.

Ali, činjenica da se to pitanje našlo među zaključcima, kako saznajemo, govori da je BiH ipak sve više među prioritetima Washingtona i Brisela.

Izvor: NAP (27. mart 2014.)