NSAPredsjednik SAD Barack Obama je predstavio reformu NSA, kojom su stavljena ograničenja na praksu prisluškivanja.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je u obraćanju naciji predstavio reformu američke obavještajne službe NSA, kojom su stavljenja ograničenja na praksu prisluškivanja.

Prema toj reformi, snimci telefonskih razgovora američkih građana neće se više arhivirati, a ukida se neograničeno elektronsko prisluškivanje američkih bliskih saveznika.

Obama je obećao da američke obavještajne agencije neće rutinski špijunirati komunikacije lidera najbližih saveznika SAD.

“Jasno sam stavio do znanja obavještajnim agencijama da ukoliko ne postoji jak razlog iz domena nacionalne sigurnosti, nećemo nadgledati komunikacije šefova država i vlada zemalja naših bliskih prijatelja i saveznika”, rekao je Obama.

No, on je, također, dodao da će američka obavještajna služba nastaviti da prikuplja informacije o namjerama drugih vlada i da se neće nikome izvinjavati zbog činjenice da su američke špijunske službe efikasnije, prenosi Srna. 

Američki predsjednik je kazao da je senzacionalan način na koji su u javnost procurile informacije o špijunskom programu NSA i doveo do stvaranja tenzija.

“U isto vrijeme time je omogućen uvid neprijateljima u naše metode rada, što bi moglo da ima negativan učinak na naše operacija u godinama koje slijede”, rekao je on.

Obama je, između ostalog, obećao i zaštitu privatnosti evropskim i drugim građanima, osim u slučaju da to ne ugrožava nacionalnu sigurnost.

On je u svom govoru istakao da američke vlasti neće moći uspostaviti sigurnost građanima ukoliko su važne informacije skrivene.

“Službenici NSA i drugih obavještajnih agencija bit će upitani zašto nisu povezali tačke, ukoliko se, naprimjer, desi neki napad sličan 11. septembru”, izjavio je Obama.

Američki predsjednik je kazao da SAD mora imati način za održavanje liderstva u svijetu, pritom štiteći svoje građane, prenosi Anadolija.

“Važne odluke”

“Moramo donijeti važne odluke o zaštiti, slobodi i privatnosti. Već smo započeli taj proces. Moramo shvatiti da ovo nije posljednji put da se o ovome raspravlja u SAD-u. Od nas se očekuje da zaštitimo Amerikance, a to zahtijeva nadgledanje”, poručio je Obama.

On je otkrio da firme prate građane i čuvaju te informacije u cilju poboljšanja biznisa, dodavši da građani moraju shvatiti da vlasti moraju to raditi na višem nivou.

Ipak, kako je kazao, telefonski pozivi mogli bi otkriti previše informacija o privatnim životima građana, ili otvoriti vrata za veće, takozvane “upade”.

Zbog toga, on smatra da se treba napraviti više posla kako bi se odlučilo kako i gdje sačuvati telefonske zapise. Do tih zapisa moći će se doći jedino uz sudsku dozvolu i to samo u “hitnim slučajevima”.

Upitna primjena

Obamine reforme za Al Jazeeru je komentirao pukovnik Morris Davis, nekadašnji vojni tužilac u Guantanamu, trenutno profesor na univerzitetu Howard.

On je kazao da je Obamin govor korak u pravom pravcu, ali, kao što smo vidjeli u prošlosti, primjena teorija u praksi nije uvijek potpuno adekvatna.

Kazao je da bez Edwarda Snowdena ne bi ni došlo do ove diskusije. “Snowden jeste ukrao povjerljive informacije, ali cijenim što su njegovi postupci doveli do ove diskusije”, dodao je.

Izrazio je zabrinutost zbog prijetnji koje su neimenovani uposlenici obavještajnih službi i vojske uputili Snowdenu i kazao da se bivši saradnik NSA-e s pravom boji za svoju sigurnost.

Nova pravila i potrebno zakonodavstvo donosit će se u narednim mjesecima.

Milioni poruka

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) u svijetu skupi dnevno blizu 200 miliona tekstualnih poruka, koje sadrže planove o putovanju, kontaktne informacije ili podatke o plaćanju kreditnim karticama, objavio je britanski list Guardian.

U okviru programa kodnog naziva “Dishfire”, NSA skuplja “gotovo sve što može”, piše Guardian, pozivajući se na informacije što ih je pronašao zajedno s televizijskom stanicom Channel 4  u materijalima koji potječu od bivšeg suradnika NSA-e Edwarda Snowdena, koji je prebjegao u Rusiju.

Dokumenti koji su na raspolaganju Guardianu pokazuju da je britanska špijunska agencija GCHQ koristila bazu podataka NSA-e kako bi pretraživala ključne podatke o komunikacijama između građana u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pohranjeni podaci

Sadržaji komunikacija s telefonskim korisnicima u SAD-u pritom su uklonjeni iz baze podataka, dok su brojevi telefona iz drugih zemalja, uključujući i Veliku Britaniju, ostali pohranjeni.

Guardian navodi sadržaj prezentacije NSA-e iz 2011. godine pod naslovom: “SMS tekstualne poruke: rudnik zlata koji se treba iskoristiti” i tvrdi da je u okviru programa u aprilu te godine skupljeno prosječno 194 miliona tekstualnih poruka dnevno.

“NSA se opsežno koristila svojom ogromnom bazom tekstualnih poruka kako bi pronašla informacije o planovima putovanja ljudi, njihovim adresarima, finansijskim transakcijama i drugome, uključujući i pojedince koji nisu osumnjičeni za ilegalna djela”, piše u izvještaju Guardiana.

Izvor: Al Jazeera i agencije (17. januar 2014.)