BArak ObamaBudžet predviđa sveobuhvatno, ranije predviđeno smanjenje za blizu 63 milijarde dolara u naredne dvije godine.

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je zakon o budžetu kojim se predviđaju mjere štednje, ali i uklanjanje rizika od pada Vlade i kojim se stavlja tačka na godinu izazova za Bijelu kuću i Kongres.

Tokom odmora sa porodicom na Havajima Obama je potpisao dvogodišnji budžet i akt o nacionalnoj odbrani za fiskalnu 2014. godinu, koji su među sedam ostalih potpisanih zakonskih akata, prenijela je agencija AP.

Senat je 20. decembra odobrio godišnje izdvajanje za odbranu, jednu od završnih radnji senatora prije odlaska za božićne praznike, uz prethodno odobrenje Pentagona u iznosu od 526, 8 milijardi dolara za fiskalnu 2014. godinu, plus, kako navodi AFP, 80,7 milijardi za vojne operacije u inostranstvu, prije svega u Afganistanu.

Propis o Guantanamu

Ovaj iznos bit će uvećan za 498 milijardi dolara, što je finansijski okvir ostalih javnih rashoda koji se finansiraju iz budžeta, navodi Tanjug.

Budžet predviđa sveobuhvatno, ranije predviđeno smanjenje za blizu 63 milijardi dolara u naredne dvije godine, plus projektiranih 85 milijardi dolara štednje na drugim nivoima.

Obama je pohvalio Autorizirani akt o nacionalnoj odbrani, koji dozvoljava ubrzanu repatrijaciju pritvorenika iz američke pomorske vojne baze u zaljevu Guantanamo na Kubi, novi zakon kojim se zabranjuje dalje prebacivanje pritvorenika u Sjedinjene Američke Države.

AP navodi da je stavljanjem potpisa na jedan od posljednjih službenih akata u ovoj godini Obama uklonio djelimični strah od pada Vlade zbog zastoja u finansiranju, primjene kobnog, novog sistema zdravstvene zaštite i vječite prijetnje od paralize Kongresa.

Izvor: Agencije (27. decembar 2013.)