obamaAmerički predsjednik Barack Obama posetit će danas prvi put sjedište Evropske unije, uz dosad neviđene mjere sigurnosti.

Obama, koji u Holandiji učestvuje na samitu G-7, danas ujutro će sletjeti na vojni aerodrom Vefelgem, a zatim će na vojničkom groblju uz prisustvo kralja Filipa i premijera Elija de Rupoa odati poštu palima u Prvom svjetskom ratu.
 
Planirano je da se američki predsjednik potom sretne s predsjednicima Evropskog savjeta Hermanom Van Rompuyem i Komisije Joseom Manuelom Barrosom, a popodne odvojeno sa Andersom Fogh Rasmussenom, generalnim sekretarom NATO-a.
 
Danas i sutra će širi centar Bruxellesa biti zatvoren za automobile, a u Obaminoj pratnji će biti preko 900 ljudi s 30 blindiranih automobila, plus 350 belgijskih policajaca i vojnika na motorima. Belgijske vlasti su za ovu priliku otvorile zračni prostor za američke vojne helikoptere, koji će iz zraka osiguravati Obamu.
 
Očekuje se da Obama s Van Rompuyem i Barrosom razgovara prevashodno o ukrajinskoj kizi, ali i o Transatlantskom trgovinskom sporazumu koji je već neko vrijeme tema pregovora Bruxellesa i Washingtona. Američki predsjednik će u belgijskoj prijestonici ostati i u četvrtak, kada će pred oko 2.000 zvanica održati govor u Centru za lijepe umjetnosti u Bruxellesu.
 
Nakon Belgije, Obama planira da posjeti Italiju, a zatim i Bliski Istok.

 

(26. mart 2014.)