aU povodu oproštajne posjete Bosni i Hercegovini, komandantu Združene komande NATO-a admiralu Mark P. Fitzgeraldu, Ministarstvo odbrane BiH priredilo je 28. 07. 2010. godine svečanu ceremoniju ispraćaja u hotelu „Hercegovina“ na Ilidži.

 

Ceremoniji su prisustvovali najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Ambasade SAD u BiH, NATO štaba u Sarajevu, EUFOR-a, te vojni atašei akreditirani u BiH.

Prigodnim obraćanjima, uz riječi zahvalnosti za saradnju, podršku i prijateljstvu prema Oružanim snagama BiH i Bosni i Hercegovini, u cjelini za vrijeme trajanja njegovog trogodišnjeg mandata, kao Komandanta Združene komande NATO-a, admiralu Fitzgeraldu zahvalili su se ministar odbrane dr. Selmo Cikotić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić.a

Admiral Fitzgerald je u svom obraćanju izrazio želju za stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, koja će se u skoroj budućnosti još više približiti NATO savezu i odao zahvalnost za dosadašnji doprinos koje su Oružane snage BiH dale kao partner NATO savezu.

Nakon razmjene plaketa i poklona, za sve prisutne je priređen svečani koncert u izvedbi vojnih orkestara OS BiH i OS SAD-a.

Ceremoniji je prethodio zajednički sastanak delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa delegacijom NATO-a koju je predvodio admiral Mark P. Fitzgerald, na kojem se razgovaralo o dasadašnjoj reformi sistema odbrane u BiH i budućim planovima koje će se odvijati u saradnji sa NATO-om.

 

30.07.2010.

Izvor:  Ured za odnose sa javnoscu MOBIH