Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštila je da, prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, te da moraju poštovati odluke državnih institucija i zakone na državnom nivou.

“U ovom trenutku želimo podsjetiti da su svi organi vlasti u BiH obavezni poštovati Dejtonski sporazum, kao i pravni okvir BiH. Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se odcjepe od BiH i moraju poštivati odluke institucija BiH, uključujući zakone na državnom nivou i odluke državnih institucija”, rečeno je iz OHR-a za regionalnu N1 televiziju.

Kako su naveli, Dejtonski sporazum nalaže da entiteti trebaju “pomagati BiH” u ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza.

“Potezi i aktivnosti entitetskih vlasti, koji bi za cilj imali suspenziju nadležnosti i odluka bh. institucija na teritoriji RS, bili bi neustavni”, istakli su iz OHR-a.

Iz ove međunarodne institucije pozvali su političke lidere u BiH, posebno one koji obavljaju najviše funkcije, da se suzdrže od neodgovorne retorike, produbljivanja podjela u zemlji, te rasprava o hipotetičkim situacijama.

“Umjesto toga, oni trebaju biti na visini zadatka i fokusirati se na goruća pitanja, uključujući okončanje procesa uspostavljanja vlasti i omogućavanje već formiranim tijelima, da ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze”, rečeno je iz OHR-a.

Najavljeno je da će, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko o stanju u BiH, uključujući entitete i kantone, govoriti u svom sljedećem izvještaju Savjetu bezbjednosti UN-a.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je sinoć najavio da će Republika Srpska, ukoliko prilikom formiranja vlasti na nivou BiH budu zaobiđeni njeni izborni pobjednici, odnosno njegov SNSD, odlukama Narodne skupštine RS ponovo uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH.