OHR SARAJEVOVlada RS-a je donijela odluku o kojom se predviđa niz uslova koji se moraju ispuniti za prijavu prebivališta.

Mandat Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, u skladu Mirovnog sporazuma i brojnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, sasvim je jasan i nepromijenjen, navode iz OHR-a.

“U vezi s potezima koje je poduzela Vlada [bosanskohercegovačkog entiteta] Republike Srpske, možemo ponoviti naš stav da je pitanje prebivališta regulirano državnim zakonom te ga na tom nivou treba nastaviti regulirati, kao i rješavati sporove”, navodi se u saopćenju OHR-a.

“Žalosno je da su razne stranke blokirale punu raspravu o izmjenama i dopunama postojećeg državnog zakona u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Iz OHR-a dodaju kako je Narodna skupština RS-a pretprošle sedmice dala prostora za rješavanje pitanja prebivališta na državnom nivou.

“Korak koji je prošle sedmice poduzela Vlada RS-a nije u skladu s konstruktivnijim pristupom Narodne skupštine RS-e te će zakomplicirati rješenje ovog pitanja. OHR podsjeća vlasti na svim nivoima da zakoni, uključujući postojeći Zakon o prebivalištu na državnom nivou, moraju biti provedeni bez diskriminacije, uz poštovanje ljudskih prava svih građana”, piše u saopćenju OHR-a.

Uvođenje reda

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović ranije je izjavila da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini ne može poništiti odluku Vlade RS-a o prebivalištu, ma koliko to prizivale stranke iz Federacije.

“Ne prihvatam nikakvu intervenciju OHR-a. Ovo je dobra odluka, usmjerena prvenstveno na bezbjednosni aspekt, te uvođenje reda u svim oblastima. Ovo društvo je prevazišlo instituciju OHR-a i ne znam zbog čega poslanici ili ministri koji zarađuju platu ne donesu odgovarajući zakon, već očekuju da to radi OHR”, rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, namjera Vlade RS-a nije bila da bilo kojoj etničkoj grupi bilo šta uskrati, već da uvede više reda u sistem sigurnosti.

“Ako neko o sebi daje lažne podatke, uključujući mjesto prebivališta ili boravišta, zašto bi mu institucije ukazivale povjerenje? Imamo situaciju da se hiljade zvaničnih akata vrati nadležnim institucijama samo zato što ne mogu da budu isporučene jer nema primaoca na adresi koja je navedena”, naglasila je Cvijanović.

Bez saglasnosti

Ona je dodala da treba voditi računa o tome šta su motivi da neko lažno prijavljuje boravište te da može biti riječi o nekome ko je u ozbiljnom problemu kada je riječ o sigurnosti i zakonitosti.

“Problem je što stranke iz Federacije ovo posmatraju isključivo u kontekstu dolazećih izbora, ali Vlada RS-a se prioritetno rukovodila bezbjednosnim aspektima”, navela je premijer RS-a.

Ovakva odluka o prebivalištu, tvrdi Cvijanović, već je na snazi u Brčko distriktu, što znači da je Vlada RS-a samo regulirala nešto što je već regulirano na isti način na jednom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da Kolegij ovog doma do sada nije uspio postići saglasnost o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, što je poslovnički neophodno da bi se ova tačka našla na dnevnom redu sjednice Doma naroda, zakazanoj za 29. april.

Propuštena prilika

“Da li ćemo to uspjeti u narednih sedam dana, ostaje da se vidi”, rekao je Čović novinarima u Sarajevu, navodeći da u slučaju da Kolegij ne postigne saglasnost ovaj zakon neće biti na dnevnom redu sjednice.

On je ocijenio da je na posljednjoj sjednici Doma naroda propuštena prilika da bude riješeno pitanje ovog zakona.

“Potom smo mogli inicijativama ići na popravke Izbornog zakona i danas ne bismo bili u ovakvoj zamci”, rekao je Čović i dodao da “priču” o prebivalištu i boravištu doživljava kao “predizbornu utakmicu”.

Prema njegovim riječima, od njega ne zavisi da li će ovaj zakon biti usvojen do kraja aktuelnog saziva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Kao predsjedavajući Doma naroda i član Kolegija ovog doma, činim sve da postignemo dogovor i svaku točku raspravimo kako treba”, naglasio je Čović.

Entitetski zakon predviđa niz uslova koji se moraju ispuniti za prijavu prebivališta u RS-u, kao što su prilaganje dokaza da imaju valjanu osnovu za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju, što podrazumijeva dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje, ovjeren ugovor o zakupu.

Izvor: Al Jazeera i agencije(22. april 2014.)