Atlantska inicijativa organizuje okrugli stol / webinar pod nazivom “Ruski maligni utjecaj i sigurnost Europe” koji će se realizovati 31. oktobra 2022. godine od 09:30 do 13:00 sati (CET).

Svrha ovog okruglog stola je čuti uvide uglednih panelista koji su proveli opsežna istraživanja o Ruskom utjecaju širom Europe i Zapadnog Balkana.

• Prva prezentacija je predstavljanje istraživanja Jessikke Aro, koja je objavila knjigu „Putinovi trolovi: Na prvim crtama ruskog informacijskog rata protiv svijeta“. Jessikka je novinarka koja radi za finski javni servis Yle. U septembru 2014. počela je istraživati ​​proruske internetske trolove, ali je i sama postala žrtva njihovih aktivnosti. Uznemiravanje koje je doživjela dovelo je do toga da su u oktobru 2018. tri osobe osuđene.

• Druga prezentacija će se fokusirati na istraživanje koje trenutno provodi Michael Colborne a fokusira se na „Mitove, realnosti i prijetnje: Rusija i transnacionalna krajnja desnica“. Michael je novinar koji se fokusira na transnacionalnu krajnju desnicu i vodi projekt Bellingcat Monitoring za istraživanje i praćenje krajnje desnice u srednjoj i istočnoj Europi. Michaelova najnovija knjiga Od vatre do rata: Ukrajinski Azov pokret i globalna krajnja desnica koja objašnjava pojavu Azova te kako iskorištavaju rascjepkanu društvenu i političku situaciju u Ukrajini.

Ovim putem Vas pozivamo da uzmete učešće na webinaru i time obogatite našu
diskusiju. U nastavku se nalazi agenda događaja.

Atlantska inicijativa je obezbjedila simultani prijevod sa BHS na engleski i sa engleskog na BHS jezike.

Ukoliko imate dodatnih pitanja obratite nam se putem e-mail lejla.arnaut@atlantskainicijativa.org ili na broj telefona +387 33 262 645.

Link za registraciju:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_Vjkn-ufXSHiKhOirZhrnmg

Srdačan pozdrav,
Atlantska inicijativa

AGENDA

“Ruski maligni utjecaj i sigurnost Evrope”

Ponedjeljak, 31. oktobar 2022 

Zoom

VrijemeTemaFacilitator
  09:30 – 09:45  Uvod    Atlantska inicijativa  
  09:45 – 11:00  Putinovi trolovi:  Na prvim crtama ruskog informacijskog rata protiv svijeta   Jessikka Aro, novinarka Yle    Dr. Edina Bećirević, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije/Atlantska inicijativa
  11:00 – 11:15    Kafe pauza   
    11:15 – 12:30  Mitovi, realnosti i prijetnje: Rusija i transnacionalna krajnja desnica   Michael Colborne, novinar Bellingcat      Dr. Sead Turčalo, Fakultet političkih nauka/Atlantska inicijativa
  12:30 – 13:00  Zaključna razmatranja i preporuke  Dr. Edina Bećirević, Atlantska inicijativa i Dr. Sead Turčalo