tajlandPolitička kriza u Tajlandu treba u ponedeljak da udje u novu fazu potencijalno haotičnu jer je opozicija najavila da će “paralisati” Bangkok kako bi primorala vladu da podnese ostavku.

Vlasti su najavile da su spremne da uvedu vanredno stanje ukoliko se dogodi nasilje u glavnom gradu, gde će biti oko 20.000 vojnika i policajaca.

Demonstranti, kojih je do sada bilo do 150.000 na ulicama poslednjih meseci, obećali su da će nastaviti proteste do paralisanja grada, kako bi ostvarili svoj glavni cilj – rušenje vlade.

Pošto su u decembru zauzeli nekoliko ministarstava, demonstranti sada prete da će okupirati nekoliko strateških raskrsnica u Bangkoku, a neke vode do američki ambasade, koja je preporučila svojim gradjanima u toj zemlji da nabave hranu za dve nedelje.

Na antivladinim protestima koji traju više od dva meseca, zahteva se smenjivanje vlade Jingluk Šinavatre za koju veruju da služi interesima svog brata, bivšeg premijera Taksina Šinavatre, zbačenog 2006. i optuženog za korupciju i zloupotrebu vlasti.

Situacija se pogoršala kada je vlada pokušala da progura zakon o amnestiji kojim bi Taksinu šinavatri bilo dozvoljeno da se iz izbeglišta vrati u Tajland.

(11. januar 2014.)