Atlantska inicijativa u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH i Komisijom za NATO integracijski proces Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a uz podršku NATO štaba u BiH i Ambasade Kraljevine Norveške u BiH organizovala još jedan u nizu seminara za podmlatke bosanskohercegovačkih političkih stranaka o šansama i mogućnostima članstva BiH u Sjevernoatlantskom savezu.

Atlantska inicijativa je 29. marta 2014. godine u Banja Luci održala još jedan u nizu seminara za podmlatke političkih stranaka u BiH. Polaznici seminara bili su članovi podmlatka Partije Demokratskog Progresa (PDP).

Predavači kao i na dosadašnjim seminarima održanih sa podmlatcima političkih stranaka bili su: prof.dr. Nerzuk Ćurak, Predsjednik Savjeta Atlantske inicijative i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Igor Pilić i Goran Pranjić iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

DSCN0793

Govoreći o trenutnom statusu quo u procesu NATO integracija Bosne i Hercegovine Nerzuk Ćurak je istaknuo da je Bosna i Hercegovina «slaba država», “Frustriran sam slabošću zajednice koja ne može uspostaviti konsenzus ni o jednom važnom strateškom pitanju pa tako ni u ulasku u NATO. Uvjeren sam da bi ulazak u NATO uticao na smirivanje unutrašnjih konflikata i poboljšanje pozicije BiH” – kazao je Ćurak.

Seminari se organizuju u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH i Komisijom za NATO integracijski proces Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a uz podršku NATO štaba u BiH i Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.