erdoganPristalice turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koji je pod napadom zbog istraga o korupciji i o tome kako je vlada postupala prema protestantima iz parka Gezi, organizovale su turneju po Balkanu kako bi prikupile podršku za vladu.

Ta turneja, u aranžmanu Unije turskih demokrata (UETD), krenula je 2. januara iz Beča u cilju organizacije javnih kampanja u gradovima Balkana. Na prvom skupu 3. januara u Sarajevu učestvovale su na desetine studenata i predstavnika nevladinih organizacija u zajedničkoj molitvi u Gazi-Husrefbegovoj džamiji. Neki su nosili transparente na kojima je pisalo: “Drži se, Bosna je uz tebe.” Tu manifestaciju organizovali su studenti Međunarodnog univerziteta u Sarajevu (IUS) i Nacionalne unije studenata Turske (MTTB).

“Današnji skup je najmanje što građani BiH mogu učiniti za muslimane u Turskoj,” izjavio je za SETimes Mirsad Karić, profesor na IUS-u. “Dobro je poznato da je Erdogan veliki prijatelj BiH i … da on stalno podržava i pomaže BiH.”

Međutim, neki u Turskoj, koja se suočava s najvećom domaćom krizom zadnjih godina, stavljaju znak pitanja na taj napor. Na stotine policajaca je premješteno, a tri ministra iz kabineta vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) dalo je ostavku tokom istrage o korupciji, koju mnogi vide kao borbu između Erdoganovih pristalica i njegovih bivših saveznika, pokreta Gulen.

“To zvuči kao vrlo loše osmišljena, amaterska ideja koja neće stići ni dokle,” izjavio je za SETimes Kerem Oktem, saradnik na istraživanjima, rodom iz Turske, pri Centru za evropske studije na Univerzitetu u Oksfordu. “Ne odgovara se na svjetsko mišljenje tako da vam imigranti hodaju po Evropi. Posebno ako koriste loše prevedene termine, poput ‘nacionalne volje’, što zvuči više kao nacistička Njemačka nego 21. stoljeće.”

Vojnopolitički analitičar i sociolog Dževad Galijašević izjavio je da molitva organizovana za turskog premijera predstavlja konvencionalni politički akt s vjerskom osnovom, koji u stvari nema ničeg zajedničkog s vjerom.

“Recep Tayyip Erdogan je postao faktor nestabilnosti, ne samo u svojoj zemlji, nego i u cijelom regionu,” navodi riječi Galijaševića Press RS.

Stručnjaci kažu da se javno mišljenje na Balkanu o Turskoj formira na osnovu novosti koje dolaze iz zemlje, a u kojima se baca svjetlo na korupciju, napade na slobodu medija i na gušenje pravosuđa.

“Sve su to naravno tačne priče, i definitivno se ideja o Turskoj kao sjajnom primjeru razvoja i demokratije ubrzano urušava,” kaže Oktem. “Za mnoge pripadnike muslimanskih zajednica na Balkanu, trenutni pad Turske kao pozitivnog uzora je duboko zabrinjavajuća činjenica.”

On je dodao: “Muslimani na Balkanu, posebno u Bosni i Makedoniji, znaju da nemaju mnogo saveznika u svijetu i da je snažna Turska dobra i za njihove zajednice. Ali kako stvari sad izgledaju, prisustvo Turske na Balkanu će opadati, jer politika Turske postaje sve više nepredvidiva.”

Međutim, Erdoganova vlada još uvijek uživa jaku podršku u regionu, posebno u pretežno muslimanskim zajednicama. Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji nedavno je Erdoganu dodijelilo zlatnu medalju za odbranu manjinskih prava.

Avdija Salković, bibliotekar i pristalica Erdogana u Novom Pazaru, kaže da je Erdogan “jedan od velikih vizionara i demokrata našeg doba.”

“On je musliman, ali nije islamista. Njegov doprinos razvoju Turske je očit, primarno u demokratizaciji vojske,” kaže Salković za SETimes. “Njegov doprinos ravnopravnosti građana je neporeciv — ženama pod hidžabom bilo je zabranjeno studirati i učestvovati u radu parlamenta, ali danas među parlamentarcima ima najmanje pet pokrivenih žena.”

Načelnik Ilidže Senaid Memić kaže da Turska mora imati svoj unutrašnji mir kako bi održavala BiH bezbjednom.

“Nadam se da će se pronaći neko zajedničko rješenje za probleme i da će Erdogan nastaviti raditi u interesu muslimanskog naroda,” izjavio je Memić za SETimes.

“Ja sam uvjeren da će premijer Erdogan osigurati stabilnost i nastaviti s reformskim procesom koji će rezultirati daljnjim napretkom i jačanjem Turske,” izjavio je u jednom saopštenju bošnjački član bh. predsjedništva Bakir Izetbegović. “Snažna i stabilna Turska je u najboljem interesu Bosne i Hercegovine, kao i cijelog regiona.”

Izvor: Setimes.com (25. januar 2014.)