Edina Bećirević, profesorica na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu i autorica knjige “Na Drini genocid”, komentirajući hašku presudu Ratku Mladiću kazala je za Klix.ba da je u međunarodnom krivičnom pravu, između definiranja zločina protiv čovječnosti i genocida, riječ o nijansama. Osim toga, osvrnula se i na političare koji Mladića smatraju herojem.

Sudsko vijeće je u obrazloženju presude Ratku Mladiću istaklo da nije počinjen genocid u šest općina jer je ubijen relativno mali broj Bošnjaka, a profesorica Bećirević ističe da je potrebno detaljno analizirati presudu da bi se vidjelo na koji način su sudije odlučile da ne potvrde ovu tačku optužnice.

“Čini mi se da je u vezi s tim dijelom presude postojalo neslaganje članova Sudskog vijeća Haškog tribunala. Ustvrdili su da su izvjesni izvršioci u općinama Sanski Most, Vlasenica i Foča, kao i izvjesni izvršioci u općinama Kotor Varoš i Prijedor namjeravali bosanske muslimane uništiti kao dio zaštićene grupe. To bi recimo moglo značiti da bi se protiv tih izvjesnih izvršilaca u ovim općinama mogla podići optužnica za genocid. Međutim, presudu treba detaljno analizirati da bi se mogla ozbiljno komentirati. Osim toga, ovo je presuda prvostepenog vijeća, nije pravosnažna i uvijek postoji mogućnost da će Drugostepeno vijeće odlučiti drugačije”, kazala je profesorica Bećirević.

Ističe da u pravosudnim krugovima možemo čuti i mišljenja da, prema Konvenciji o genocidu, broj ubijenih pripadnika grupe nije ključni faktor u utvrđivanju postojanja genocidnog plana i genocidne namjere.

“U vezi s tim postoje različite interpretacije značenja Konvencije o genocidu. Međutim, u međunarodnom krivičnom pravu, između definiranja zločina protiv čovječnosti i genocida, radi se o nijansama. Koliko je to težak zločin govori i visina izrečene kazne. Doživotna kazna je rezervirana za najteže zločine. Ovom presudom ne trebamo biti razočarani”, rekla je autorica knjige “Na Drini genocid” za Klix.ba.

Ocjenjujući Mladićevu ratnu ulogu, rekla je da treba sagledati listu svih zločina za koje je osuđen, ali i potvrdu udruženog zločinačkog poduhvata, što vrlo jasno znači i odgovornost ostalih koji su navedeni u toj optužnici.

“Lista je duga i važno je da udruženi zločinački poduhvat potvrđuje i ulogu Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Za historijske interpretacije, važno je da je potvrđena i ta tačka optužnice. S obzirom na politizaciju pojmom genocida na međunarodnoj političkoj sceni, s obzirom na različite interpretacije Konvencije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, možemo reći da je ovo je povoljna presuda”, kategorična je Bećirević.

Ona smatra da nakon agresivnog rata tokom kojeg je počinjen genocid nastupa druga vrsta rata, a to je rat za interpretaciju.

“Taj rat nanosi druge vrste rana. Žrtve u Bosni i Hercegovini su već toliko puta izvrijeđane, njihova prava i osjećanja su toliko često stavljena iza prava ratnih zločinaca, da mi se čini da nema tog poricanja i tih riječi koje ih mogu dodatno uvrijediti”, smatra Bećirević.

Ona smatra da su izjave o nepravdi koja je navodno učinjena Ratku Mladiću, a koje dolaze od Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Milorada Dodika i drugih, ustvari izjave za koje oni trebaju odgovarati srpskom narodu.

“Političari koji zločinca Ratka Mladića smatraju herojem nemaju visoko mišljenje o svom, srpskom narodu. To je diskusija iz koje žrtve treba da se izmaknu. Ako se žrtve ne budu uključivale u komentiranje ovih uvredljivih izjava, bolje će se čuti glasovi Srba koji su užasnuti zbog ovakvih stavova. A broj Srba koji ovu izjavu tretiraju kao uvredljivu nije mali. Ono što rade Šarović, Dodik i Ivanić jeste upravo nametanje krivice Srbima za zlodjela koja je počinio Mladić. Izjavama da je Mladić srpski heroj i tretiranjem Mladićeve presude kao uvrede Srbima, oni Srbima poručuju da treba da se osjećaju krivima”, zaključila je profesorica Edina Bećirević.

Izvor: Klix.ba Foto: RSE (23. novembar 2017.)