SIRIJADelegacije sirijske Vlade i opozicije sastale su se danas nakratko u prisustvo međunarodnog posrednika Lahdara Brahimija u zgradi UN u Ženevi.

“Prva sjednica je gotova, Brahimi je govorio oko 30 minuta i niko od predstavnika nije ništa komentarisao”, rekao je član delegacije opozicije Anas al Abdah nakon sastanka organizovanog s ciljem pokretanja političkih pregovora i okončanja građanskog rata u Siriji.

Abdah je rekao da su dvije strane ušle i izašle iz prostorije na odvojene ulaze i da će se ponovo sastati oko 16.00 časova radi razgovora o humanitarnim temama.

Prema njegovim riječima, Brahimi im je rekao da će prva dva dana sastanci biti usmjereni na pregovore o ukidanju opsade civilnih naselja, uključujući grad Homs, prekide vatre na lokalnom nivou, ali da srž pregovora treba da bude rješenje trogodišnjeg sukoba.

“Brahimi nam je rekao da je ovo politička konferencija zasnovana na Ženevi jedan”, rekao je Abdah, misleći pri tom na kominike iz juna 2012. godine u kojem se poziva na uspostavljanje prelazne vlade u Siriji.

(25. januar 2014.)